A szimfonikusok keleti kalandja – Dubajban négy hangversenyt ad a Savaria Szimfonikus Zenekar

A szimfonikusok keleti kalandja – Dubajban négy hangversenyt ad a Savaria Szimfonikus Zenekar

Négy alkalommal lép fel a dubaji Coca-Cola Arenában az InClassica International Music Festival 2023 részeként a Savaria Szimfonikus Zenekar.

Az egy hónapos fesztivál esti koncertjei során 50 világhírű szólista, 5 vezető szimfonikus zenekar és 15 neves karmester tárja fel a közönség előtt a komolyzene varázslatos világát. Erre a rangos fesztiválra kapott meghívást a Savaria Szimfonikus Zenekar, aminek élén három alkalommal egykori vezető karmestere, Madaras Gergely fog állni. Első hangversenyét február 20-án adja, majd ezt követően még három alkalommal lép a dubaji koncertpódiumra Szombathely nemzeti minősítésű zenekara. A hangversenyek előtt Madaras Gergelyt kérdeztük a fesztiválról és arról, milyen érzés lesz újra a zenekar élén állni.

Hat év után búcsúzott a Savaria Szimfonikus Zenekartól Madaras Gergely vezető karmester
Fotó: Büki László / SSO

A komolyzenei hangversenypalettán milyen rangot képvisel a dubaji InClassica International Music Festival? 

A fesztivál több mint egy évtizede indult útjára, de már az első években rengeteg nemzetközi hírű művészt és zenekart hívtak meg, emelve ezzel a rendezvény ismertségét és elismertségét.

Hogyan esett a választás a Savaria Szimfonikus Zenekarra, Magyarország egyik nemzeti minősítésű zenekarára?

Harmadszor szerepelek a fesztivál meghívott művészei közt, eddig az Orosz Nemzeti Zenekarral, a Berlini Szimfonikusokkal és a Szlovák Filharmonikusokkal léptem fel. Amikor megkérdezték, melyik magyar zenekart javaslom meghívásra, gondolkodás nélkül a szombathelyit ajánlottam.

Hat év után búcsúzott a Savaria Szimfonikus Zenekartól Madaras Gergely vezető karmester
Fotó: Büki László / SSO

A helyszín az impozáns Coca-Cola Arena, mekkora számú közönségre számíthatnak a fesztiválon itt fellépő zenekarok?

Az eddigi hangversenyeim a Dubaji Operában voltak, a mostani koncerthelyszínt nem ismerem. Az Egyesült Emírségekben ha nem is gyerekcipőben, de fejlődőfélben jár a komolyzene-kultúra, így nehéz megjósolni, mekkora lesz az érdeklődés idén a fesztivál iránt. De azt hiszem, hogy – ennek a fesztiválnak is köszönhetően – évről-évre népesebb a klasszikuszene-szeretők tábora Dubajban is.

Három alkalommal vezényled Dubajban a zenekart. Milyen érzéssel tölt el újra a zenekar élén állni?

Nagyon örülök a viszontlátásnak és izgatottan várom a közös muzsikálást! Elsősorban emiatt tettem magam szabaddá, hiszen felemelő élmény lesz a régi kollégákkal, barátokkal újra egy színpadon állni!

Fotók: Archív / Madaras Gergely 2020.08.27-i búcsúhangversenyén készültek a Bartók Teremben

A Savaria Szimfonikus Zenekar fellépései:

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

5 × 3 =

Ähnliche Beiträge

Pin It on Pinterest