Beethoven: Missa solemnis Op. 123 – A Savaria bérlet 2. hangversenye

Beethoven: Missa solemnis Op. 123 – A Savaria bérlet 2. hangversenye

Vezényel: ANĐELKO IGREC (Horvátország)
Szólisták: Margareta Klobučar– szoprán, Martina Gojčeta Silić– alt, Megyesi Zoltán– tenor, Krokovay Marcell– basszus, horvát és osztrák kórusok

Ludwig van Beethoven (1770–1827) ezt tartotta legfontosabb művének. Öt nagy tételből áll (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei), de a tételek a szöveg szakaszainak nyomán tovább tagolódnak, gyakran élesen ellentétes karakterű részekké, a legtöbbször énekes szóló, kvartett és kórus részek váltakozásával, illetve együttes megszólalásával. Ez teszi a mise belső felépítését látszólag oly bonyolulttá.

A komponálás apropóját Beethoven barátjának, tanítványának és mecénásának, Rudolf főhercegnek 1820-as ol
mützi hercegérsekké avatása adta. Érdekes, de a bécsiekre nézve szomorú, hogy a mű először 1824. április 6-án, Szentpétervárott hangzott el. A Missa solemnist eredetileg ugyan liturgikus célra szánta Beethoven, de a munka elhúzódásával nem törődött már a praktikus szempontokkal, jóllehet formálisan követi a misekomponálás hagyományait és szabályait.

A mű ereje, individualizmusa azonban szétfeszít minden liturgikus keretet. A belső békét tágabban, az egész
emberiségre vetített vízióként értelmezi. Éppúgy, mint a Credóban, illetve Beethoven számos halhatatlan kései alkotásában, ismét a fúga a győzelem fő fegyvere. A végső könyörgést többször is megszakítja a csata zaja, az üstdobok hangja, s a trombita hasító jelzése. De az énekszólamok ereje és szenvedélye győzelemre viszi a küzdelmet, s a hallgató, akárcsak a roppant művet végig küzdő szerző, megnyugodhat a megváltás bizonyosságában.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

11 + sechzehn =

Ähnliche Beiträge

Pin It on Pinterest