Dubaj után klasszikus mesterművekkel lép közönsége elé a Savaria Szimfonikus Zenekar

Dubaj után klasszikus mesterművekkel lép közönsége elé a Savaria Szimfonikus Zenekar

A dubaji kalandot követően március 3-án már hangversenyre várja közönségét a Savaria Szimfonikus Zenekar az AGORA-MSH-ban.

A Savaria bérlet 5. hangversenyére kerül sor március 3-án 19 órakor az AGORA Művelődési és Sportházban. Vezényel Jacopo Sipari di Pescasseroli, szólista Lakatos György (fagott).

Műsor:

Mozart: Figaro házassága nyitány K.492
Mozart: B-dúr fagottverseny K.191

Csajkovszkij: V. e-moll szimfónia Op.64.

Vezényel: Jacopo Sipari di Pescasseroli

Helyszín: AGORA-MSH

Belépő: 4500 Ft

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) műve az operanyitány-irodalom egyik legkitűnőbb darabja, azzal együtt, hogy semmi köze nincs az utána, az opera színpadán elhangzó több mint kétórás történethez. A nyitány egyre hangosabb duruzsolás, rosszmájú sustorgás, izgatott terefere. Egyetlen dologról szól, a pletykáról, tökéletes zenei és dramaturgiai formába öntve a sevillai intrikák hangjait.

A tizennyolc esztendős zseni által 1774-ben befejezett B-dúr fagottverseny a hangszerre komponált legnépszerűbb versenymű. Érdekesség a párhuzam a nyitánnyal, hiszen a 2. tétele megelőlegezi a később keletkezett Figaro házassága egyik melódiáját a Grófnét bemutató „Porgi, amor“ kezdetű áriából.

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) művét 1888-ban írta, és először Szentpéterváron, a Marinszkij színházban mutatták be, Csajkovszkij vezényletével. A szimfónia visszatérő főtémája mind a négy tételben hallható. Hangneme az e-molltól az E-dúrig terjedve járja be a hangnemek sorát. A visszatérő főtémát a szimfónia négy tételének egyesítésére használja. Ez a mottótéma, amelyet néha „Sors-témának“ is neveznek, az első tételben gyászos, tragikus karakterű, de fokozatosan diadalmas meneteléssé alakul át, amely teljesen uralja a végső tételt. Valószínűleg a „viszályokon keresztüli győzelem“ gondolatának világos bemutatása miatt, az ötödik szimfónia népszerű volt a második világháború alatt is. Az egyik legjelentősebb előadás a Leningrádi Rádiózenekar koncertje volt, Leningrád ostroma alatt. A város vezetői megparancsolták a zenekarnak, hogy folytassák az előadásokat, hogy a lakosságban tartsák a lelket. 1941. október 20-án is ezt a művet játszották. Ahogy a második tétel elkezdődött, bombák kezdtek hullani a közelben, de a zenekar az utolsó hangig folytatta a játékot.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

15 − zwölf =

Ähnliche Beiträge

Pin It on Pinterest