Lade Veranstaltungen

« Alle Veranstaltungen

BRAHMS és LIGETI – 100 éve született Ligeti György

März 31. | 19:00-22:00

4500Ft
Fotó: Pályi

Brahms és Ligeti – A Savaria bérlet 6. hangversenye

A Savaria bérlet 6. hangversenyére kerül sor március 31-én 19 órakor az AGORA Művelődési és Sportházban. Vezényel Vajda Gergely.

Műsor:

Ligeti: Concert românesc
Ligeti: Zongoraverseny

Brahms: II. D-dúr szimfónia Op.73

Szólista: Fejérvári Zoltán

Vezényel: Vajda Gergely

Helyszín: AGORA-MSH

Fotó: Pályi Zsófia

Fotó: Pályi Zsófia

Ligeti György (1923–2006) korunk zenei világának egyik leginnovatívabb és legbefolyásosabb alakja. Tudatosan alkalmazott matematikai összefüggéseket. Szerinte a zene, mint „befagyott idő” egy képzeletbeli tárgy, az idő varázsa, az elmúlás elmúlása, a jelen egy pillanatának letükrözése. Zeneszerzői stílusának jellemzői azok a magával ragadó, merész komplexitású művek is, melyeket gyakran nagyon szabad ritmikai keretek között komponált. A Concert românesc (román versenymű, 1951) négy tétele összesen csak tizenkét perc. Ligeti egyfajta önéletrajzi pillanatképként tárja elénk.

A Zongoraverseny kiváló példája a szerző poliritmikus zenével való próbálkozásainak. Saját maga úgy vélte, hogy ez a legösszetettebb és technikailag legigényesebb kompozíciója. A művet kis zenekarra hangszerelte, számos szokatlan hangszerrel, mint például szájharmonika, jazzfuvola és okarina. Az első és az ötödik tételben minimalista elemek fedezhetők föl, amelyek kihasználják a zongora extrém regisztereit. A második tétel Bartók „éjszaka zenéjét” idézi hangulatában. A zongoraverseny első három tételének ősbemutatójára 1986-ban került sor Grazban, a Bécsi Filharmonikusok és Anthony di Bonaventura előadásában. A teljes művet 1988-ban mutatták be Bécsben.

Johannes Brahms (1833–1897) szimfóniájából az élet és erő árad, kedély és kellem, ellentmondva mindazoknak, akik Brahmsot komor és tépelődő hangulatú művei alapján egyoldalúan ítélik meg. Az első tétel fényei és áradó dallamai után egy kissé komornak tűnik a második tétel hangvétele. Ám ez nem határozza meg végzetesen a mű alapkarakterét, hiszen mind a rondóformájú harmadik tétel, mind a szonátaformájú finálé a napfényes oldaláról mutatja be Brahms kedélyvilágát.

 

Details

Datum:
März 31.
Zeit:
19:00-22:00
Eintritt:
4500Ft
Veranstaltungskategorie:
Veranstaltung-Tags:
,

Veranstalter

Savaria Symphonieorchester
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-Mail:
info@sso.hu
Veranstalter-Website anzeigen

Veranstaltungsort

AGORA – Kultur-und Sportzentrum
Március 15 tér 5.
Szombathely, Vas 9700 Magyarország
Google Karte anzeigen
Telefon:
+36 (94) 312 666
Veranstaltungsort-Website anzeigen

Pin It on Pinterest