Frenetikus siker az utolsó esten, a szombathelyi szimfonikusok meghódították Dubajt

Frenetikus siker az utolsó esten, a szombathelyi szimfonikusok meghódították Dubajt

Izgatottan várta utolsó fellépését a dubaji Coca-Cola Arénában megrendezett InClassica International Music Festivalon a Savaria Szimfonikus Zenekar. Újra Madaras Gergely állt a szimfonikusok élére, így a hangverseny előtti próba is a megszokott módon, tartalmasan telt, immár az esti koncert szólistájával, Roby Lakatos hegedűművésszel és zenekarával.

A koncert első felében – kikacsintva a klasszikus zene világából – egy világzenei elemekkel tűzdelt Alexey Shor művet (Well Tempered Chanson) hallhatott a közönség, a darab tételeinek ihletői nagyrészt orosz/ukrán népdalok voltak. Roby Lakatos, Madaras Gergely és a szimfonikusok kiválóan interpretálták a különleges zenei motívumokkal átszőtt, 13 tételből álló, a „vidám szomorúság“ vagy a „szomorú mulatság“ határán egyensúlyozó darabot. A titokzatos Bach-fényben ragyogó mű egyik tételében a zenekar koncertmestere, Bozsodi Lóránt szólóját is hallhatta a publikum, aki gyönyörűen muzsikált ebben a tőle szokatlan műfajban is. A tételek közötti kiállásokban jazz zenei motívumokat és az improvizáció szabadságát élvezhette a hallgatóság, ezeket a zenekar tagjai is nagy élvezettel figyelték. A bőgő, a zongora, a cimbalom és a hegedű tökéletes együttműködése sziporkázó volt, így nem véletlen, hogy hatalmas siker övezte már a koncert első felét is!

Fotó: Radványi Dóra

A szünet után Csajkovszkij csodálatos, 5. szimfóniája által „teremtett“ zenei világba repítette a közönséget a zenekar, aki utolsó energiáit is a zenébe fektetve, gyönyörűen szólalt meg az első pillanattól kezdve. A második tétel komor hangzásából kiemelkedett Pálkövi Dániel kürtművész puha és melegtónusú játéka, érzékeny zeneiséggel előadott szólója a szimfónia fénypontja volt! A zenekar szinte minden idegszálával erre a törékeny és gyönyörű szólóra csatlakozott, és érezni lehetett, hogy mindenki a legnagyobb figyelemmel és szívvel kötődik a szóló minden hangjához, amihez a karmester teljes szabadságot hagyott. Madaras Gergely a hangversenyt követően a zenekar fuvolaművészének, Joó Nikolettának adta át csokrát.

Fotó: Béres Ottó

Nagyon hosszú taps követte a koncert végét, frenetikus sikert arattak a szimfonikusok, minden művész boldogan, érzelmekkel áthatva hagyta el a termet. Hihetetlen teljesítmény volt ez a zenekartól, hiszen négy egymást követő napon négy különböző, „zenészt próbáló“ szimfóniát kellett előadniuk – magas színvonalon! A közönség biztosan szívébe fogadta nemzeti minősítésű zenekarunkat, akik a dubaji kalandot követően március 3.-án már bérletes hangversenyre várják a közönséget a Sportházban.

Nyitókép:  A csütörtöki hangverseny fuvolaszólama: Béres Ottó, Kovács Katalin és Joó Nikoletta (b-j) – Fotó: Béres Ottó

További fotók a „dubaji kalandról“ a zenekar facebook oldalán!

Fotó: Rykala Abigél
Fotó: Rykala Abigél
Fotó: Savaria Szimfonikus Zenekar
Fotó: Savaria Szimfonikus Zenekar
Fotó: Savaria Szimfonikus Zenekar

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

neunzehn + eins =

Ähnliche Beiträge

Pin It on Pinterest