• This event has passed.

Etnoszimfonik

2018-09-13
19:00
-21:00
BUY TICKETS

Szirtes Edina Mókus – Etnoszimfonik

Savaria Szimfonikus Zenekar

Szólisták: Cserta Balázs, Bede Péternépi fúvósok,
Dés András, Födő Sándorütősök,
Szalma László – koboz, Csurkulya József – cimbalom

Vezényel: Pejtsik Péter


Szirtes Edina Mókus – Etnoszimfonik

alapjául Kodály Zoltán Mátrai képek című műve mellett a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára szolgál, de nem eredeti formában,  hanem kizárólag az irántuk érzett rajongásból született darabok által. A zene egytől egyig saját kompozíció, instrumentális mű vagy dal. Amiből táplálkozik, az a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága, mélységes gondolatisága, amelyet az “újrazenésített” magyar népdalszövegek elevenítenek fel, valamint a Balkán vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, páratlan ritmikája, lendülete.
Ebben a hangszerelésben a szimfonikus zenekar ugyan olyan fontosságú része a zene megszólaltatásának, mint a szólisták. Nem valami színezék, vagy “zenei hátsó szándék”. A virtuóz témákat a zenekar tagjai együtt játsszák a szólistákkal. Ebből emelkednek ki improvizációs részekkel, egyéni díszítéssel az elől állók, akik mind a magyar népi zenekarból jól ismert hangszerek úgy, mint tárogató, paraszt furulyák, ütőhangszerek, hegedű, citera, cimbalom mesterei.
A hangszer összeállításból már következtetni lehet egy igazán ritka és példátlan megszólalásra. Azt mondják majd világzenei koncert, de igazából a világból merített érzelmek, gondolatok, vágyak hangokkal való megelevenítése lesz, egy régi, igaz történet nyomán, valódi  Mesterektől tanulva, azok szellemi örökségét folytatva.


2500 Ft

Details

Date: 2018-09-13

Time: 19:00-21:00

Cost: 2500 Ft

Event Category:

Venue

Bartók Hall

Rakóczi Street 3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Map

Phone: +36 94 314472

BUY TICKETS