• Ez az esemény elmúlt.

Magyar Fantázia – A Petró János bérlet 2. hangversenye

október 21.
19:00
-22:00
JEGYVÁSÁRLÁS

Magyar Fantázia

Beethoven: István király nyitány Op.117.
Liszt: Haláltánc
Liszt: Magyar fantázia
———
Beethoven: VII. szimfónia Op.92.
Hangverseny a Nemzeti Ünnep tiszteletére

Vezényel: Vajda Gergely
Szólista: Balog József

Ludwig van Beethoven (1770–1827) István király nyitányának magyaros hangjait hallgatva csak sajnálkozhatunk, hogy Beethoven Attila című operája csak terv maradt. A lassú bevezetést lendületes főrész követi, amelyben felismerhetjük a IX. szimfónia öröm-témájának korai változatát. A bevezető téma a nyitány középső szakaszában és a befejezés során újra feltűnik.

Liszt Ferenc (1811–1886) Haláltánca egy „Parafrázis a Dies iræ fölött zongorára és zenekarra”. A kompozíció, melynek zongoraszólama kezdésként szinte puritán egyszerűségben szólal meg, hat, számozott variációból épül fel. Liszt zongoraversenyei közül „…ez nyúlik vissza a messzebb múltba, és ez mutat a távolabbi jövőbe”.

A Magyar fantáziában Liszt verbunkos dallamok, táncok anyagát dolgozta fel. A kompozíció 1852-ben készült, pesti premierjén a zongoraszólamot Hans von Bülow játszotta, a zenekart Erkel Ferenc vezényelte. Legfontosabb, gyakran visszatérő témája a Magasan repül a daru kezdetű népies műdal.

Beethoven a VII. szimfóniát élete egyik legjobb művének tartotta. A szimfónia bemutatójára a hanaui csatában megsebesült katonák számára rendezett jótékonysági koncerten, 1813-ban, Bécsben került sor. Az első tétel hosszú, kimért tempójú bevezetéssel indul mely után kontrasztként hat a szonátaformájú, ritmikus, gyors dinamikai és váratlan hangnemváltásokra épülő főrész. A második tétel óriási sikert aratott, melyet megismételtettek a premieren. A scherzo különlegessége a kibővülő A-B-A-B-A formára, ami Beethovennél ebben az időszakban más zeneműveiknél is meglehetősen gyakori. Az utolsó, szonátaformában íródott tétel a szimfónia valódi megkoronázása, melyen bámulatos erő uralkodik. A szimfónia tételeinek sajátos ritmikája adja a mű jellegzetességét, melyet áthat a tánc energiájának örvénylése.


 


4500 Ft

Részletek

Dátum: október 21.

Időpont: 19:00-22:00

Összeg: 4500 Ft

Esemény kategória:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +3694314472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS