• This event has passed.

Savaria bérlet 2. előadás

October 15.
19:00
-22:00
BUY TICKETS

Beethoven: Missa solemnis Op. 123

Vezényel: ANĐELKO IGREC (Horvátország)
Szólisták: Margareta Klobučar– szoprán, Martina Gojčeta Silić– alt, Megyesi Zoltán– tenor, Krokovay Marcell– basszus, horvát és osztrák kórusok

Ludwig van Beethoven (1770–1827) ezt tartotta legfontosabb művének. Öt nagy tételből áll (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei), de a tételek a szöveg szakaszainak nyomán tovább tagolódnak, gyakran élesen ellentétes karakterű részekké, a legtöbbször énekes szóló, kvartett és kórus részek váltakozásával, illetve együttes megszólalásával. Ez teszi a mise belső felépítését látszólag oly bonyolulttá.

A komponálás apropóját Beethoven barátjának, tanítványának és mecénásának, Rudolf főhercegnek 1820-as ol
mützi hercegérsekké avatása adta. Érdekes, de a bécsiekre nézve szomorú, hogy a mű először 1824. április 6-án, Szentpétervárott hangzott el. A Missa solemnist eredetileg ugyan liturgikus célra szánta Beethoven, de a munka elhúzódásával nem törődött már a praktikus szempontokkal, jóllehet formálisan követi a misekomponálás hagyományait és szabályait.

A mű ereje, individualizmusa azonban szétfeszít minden liturgikus keretet. A belső békét tágabban, az egész
emberiségre vetített vízióként értelmezi. Éppúgy, mint a Credóban, illetve Beethoven számos halhatatlan kései alkotásában, ismét a fúga a győzelem fő fegyvere. A végső könyörgést többször is megszakítja a csata zaja, az üstdobok hangja, s a trombita hasító jelzése. De az énekszólamok ereje és szenvedélye győzelemre viszi a küzdelmet, s a hallgató, akárcsak a roppant művet végig küzdő szerző, megnyugodhat a megváltás bizonyosságában.


4500 Ft

Details

Date: October 15.

Time: 19:00-22:00

Cost: 4500 Ft

Event Category:

Organiser

Savaria Symphony Orchestra

Phone: +36 (94) 314 472

Email: info@sso.hu

Website: www.sso.hu

Venue

Bartók Hall

Rakóczi Street 3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Map

Phone: +3694314472

BUY TICKETS