Események betöltése

Esemény navigáció

Szimfónia bérlet 10. előadás

június 4.
19:00
-22:00
JEGYVÁSÁRLÁS

ÉVADZÁRÓ HANGVERSENY

Bartók: Két kép
Debussy: Nocturnes
Brahms: I. szimfónia

Vezényel: Kovács János


Bartók Béla 1910-ben komponált Két képe, a Virágzás és A falu tánca a természet képét és az emberek mulatozását ábrázolja izgalmas eszközökkel. A kompozíció hangzásvilága sokatmondóan tükrözi a Bartók által megismert Debussy-művekből nyert inspirációt. A zenekar mérete nagyobb a megszokottnál, a fúvósokat párban alkalmazza a zeneszerző, trombitából pedig ötöt használ. Az első tétel pentatóniája és ostinatói idézik föl a leginkább Debussy zenéjének megoldásait. Bár a második tételben is felbukkan az egész hangú skála, hangulata mégis ellentétben áll az előzővel, ugyanis itt már hangsúlyos szerephez jut a magyar népi dallamvilág is.

Debussy számos műve címadásában is a vizuális művészetek hatását viseli magán, ilyen például az Arabesques, az Images vagy az Estampes és ebbe a csoportba tartozik az 1901-ben komponált Nocturnes is. Három tétele (Felhők, Ünnepek, Szirének) közül Debussy életében több alkalommal csak az első kettőt adták elő. Ennek egyik oka az apparátus, mivel a záródarabban a zenekarhoz nőikar társul, szöveg nélküli énekével belesimulva a zenekari hangzásba.

A hangverseny zárószáma az olykor Beethoven Tizedikjeként emlegetett kompozíció, Johannes Brahms (1833–1897) I. szimfóniája lesz. A négytételes művet Brahms 1876-ban fejezte be, de terve már egy évtizeddel korábban is foglalkoztatta a zeneszerzőt – nem kis mértékben Beethoven szimfonikus örökségének nyomasztó árnyéka játszott közre a nehéz és elhúzódó kompozíciós folyamatban. Ez az örökség több ponton is tetten érhető: ilyen például a c-mollból C-dúr felé tartó zenei folyamat, melynek dramaturgiája Beethoven V. szimfóniájából lehet ismerős. Ugyancsak Beethovent idézik meg a nyitó- és zárótétel lassú bevezetői. A finálé egyik dallama feltűnően hasonlít az Örömódára – Brahms maga is nyíltan vállalta az allúzió tényét. A tétel mintha ugyanarról beszélne, mint Beethoven IX. szimfóniájának zárótétele, ám míg ott az énekhang is megszólalt, Brahms csak hangszeresen fogalmazza újra mondanivalóját.

 

 


3500 Ft

Részletek

Dátum: június 4.

Időpont: 19:00-22:00

Összeg: 3500 Ft

Esemény kategória:

Honlap: sso.hu

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi Ferenc utca 3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +36 (94) 314 472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS