Szimfónia bérlet 5. előadás

2020-02-07
19:00
-21:00
JEGYVÁSÁRLÁS

Giovanni Guzzo & Káli Gábor

Mozart: Idomeneo – nyitány KV. 366
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny
Dvořák: 9. e-moll szimfónia

Közreműködik: Giovanni Guzzo – hegedű
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Káli Gábor


Mozart: Idomeneo – nyitány KV. 366.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Idomeneoról, a krétai királyról szóló operája (1781) a komoly zenedráma, a háromfelvonásos „opera seria” egyik legjelentősebb alkotása. A tragikus szépséget fennkölt pátosszal ábrázoló opera nyitányában Mozart nem az általánosan használt háromrészes olasz nyitány-formát választotta, hanem a Gluck nyitányainak egyrészes szerkezetét.  A mű mindvégig sötét moll-hangzásai, kíméletlen disszonanciái csak a második téma lágy sóhajai után enyhülnek reménysugárrá, a C-dúr szakasz lendületesebb, bizakodóbb zenéjében.

Mendelssohn: e-moll hegedűverseny

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) hegedűversenye több meglepetéssel szolgál. A nyitó Allegro molto appassionato tétel kezdetén a zeneszerző nem él a zenekari tutti hagyományos bevezetőjének gyakorlatával, a zenekaron másfél ütemen keresztül hangoztatott e-moll hangzat zsongásától kísérve nyomban belép a szóló hegedű a főtémával. Szokatlan az is, hogy az első tétel szólókadenciáját – mely ezúttal a főtéma visszatérése előtt helyezkedik el, és nem a tétel végén – kiírja a szerző, s nem bízza az előadó saját improvizációjára, mint ahogy ez korábban szokás volt. Újabb meglepetés a fagott kitartott hangjával történő átvezetés a lassú tételre, melynek áradó, lírai dallamai a „Lieder ohne Worte” zenei világát juttatják eszünkbe.  A nyitó tételre visszautaló rövid, szinte beszédszerű közjáték után következik a Finale tétel, ami mozgalmasságával, humorával, bájával az egyik legismertebb hegedűversennyé teszi a szerző utolsó alkotói korszakában, 1844-ben írott művét.

Dvořák: 9. e-moll szimfónia

A New York-i Nemzeti Konzervatórium igazgatójaként Amerikában eltöltött évek élményeinek hatására született meg Antonín Dvořák (1841-1904) 9. szimfóniája. A zeneirodalom egyik legismertebb, néger és indián népzenei hatásokat is felhasználó kompozíciójában felfedezhetjük a nagyvárosi élet és a honvágy sokféle érzésvilágát. Az első tétel pregnáns ritmikája, színes és lendületes dallamossága, a második tétel „újvilág”-zenéje, a harmadik tétel táncos jellegű folklorisztikus dallamfordulatai után, a negyedik tétel az Európában maradt gyermekei viszontlátásának örömteli élményével zárul.3200 Ft

Részletek

Dátum: 2020-02-07

Időpont: 19:00-21:00

Összeg: 3200 Ft

Esemény kategória:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi Ferenc utca 3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +36 (94) 314 472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS