Események betöltése

Esemény navigáció

  • Ez az esemény elmúlt.

Szimfónia bérlet 6. előadás

2016-02-03
20:00
-21:00
JEGYVÁSÁRLÁS

Dvořákkal “Az Újvilágban”

Vezényel: Madaras Gergely

Közreműködik: Luca Fanfoni – hegedű

Műsor: A. Dvořák: a-moll hegedűverseny, op.53

A. Dvořák: IX. e-moll, szimfónia „Az Újvilágból”, op.95

A Savaria Szimfonikus Zenekar Dvořák-estjén Európa és Amerika kulturális világa ad randevút egymásnak, nem nélkülözve a népies hangzásokat sem. Az a-moll hegedűversenyt szerzője a 19. század egyik legfoglalkoztatottabb hegedűművészének, Joachim Józsefnek komponálta. Joachim közeli barátságban volt Brahms-szal, a német mester hegedűversenyének szintén ő a címzettje. A művet Dvořák Joachim tanácsait szem előtt tartva átdolgozta, új témák kerültek be, néhány másik kimaradt, és a kompozíció szerkezete is változott. Az első tétel érdekessége, hogy a műfaj hagyományaival ellentétben nincs zenekari bevezető, a szólista azonnal belép a zenei folyamatba. Az első és a második tétel Mendelssohn híres versenyművének példáját követve attacca, azaz szünet nélkül kapcsolódik egymáshoz. A harmadik tétel önfeledt, táncos hangulatokat vonultat fel személyes hangvételű, dalszerű szakaszokkal váltakozva. A koncert szólistájaként Luca Fanfoni olasz hegedűművész működik közre.

Az Újvilág-szimfóniát Dvořák az 1890-es évek elején, amerikai tartózkodása során írta. A mű 1893-as bemutatója a new yorki Carnegie Hallban a szerző egyik legnagyobb sikerének számított. Formája a hagyományos szimfónia felépítését követi, dallamvilágában Európa és Amerika zenei nyelve ötvöződik. A második tétel ihletője Henry W. Longfellow egy indián tárgyú elbeszélő költeményének részlete volt, melyben egy erdei temetést ír le. A harmadik tétel zenei anyagában szintén megjelennek amerikai népzenei elemek, miközben félreértetetlen utalásokat hallhattunk Beethoven 9. szimfóniájára. Így kerül tehát egységbe két kontinens kétféle kultúrája egy háromnegyed órányi hamisítatlanul szláv zeneműben.

/Ozsvárt Viktória – zenetörténész/


Luca Fanfoni hegedű diplomáját a milánói „Giuseppe Verdi” Konzervatóriumban szerezte a legjobb érdemjegyekkel, Gigino Maestri tanítványaként. Több versenyen nyerte el a legjobb helyezést, többek között Genovában, Bresciában, Vercelliben. Játszott sok híres hangversenyteremben és a legjobb olasz hegedűművészek közé sorolják. A Dynamik Zenekiadónál felvette Pietro Antonio Locatelli hegedűkoncertjeit “A hegedűk művészete” címmel és Antonio Lolli koncertjeit a Reale Concerto Ensemble közreműködésével, melyben hegedűszólistaként és karmesterként is szerepelt. Ezen felvételek sikeresek voltak a zenekritikusok körében. 2013-ban a Dynamik Zenekiadónál J. S. Bach szonátáit és partitáit vette fel, és a kritika lelkesedéssel nyilatkozott róla. 2002. februárjában és 2003-ban is vendégeskedett a Carnagie Hall-ban, New York–ban. Az Amadeus nevű elismert újság adta ki CD-jét E. Ysaӱe szonátáival, majd 2013-ban Busoni szonátáit, valamint egy CD-t “Démonok és boszorkányok” címmel, Paganini, Tartini és Locatelli műveivel. 2005-ben és 2014-ben részt vett a “Quirinale” koncertjein és a RAI Rádió 3 műsorában is szerepelt. 2012-ben Japánban adott 9 koncertet szólistaként és karmesterként a Reale Ensemble Concerto-val. Az NHK Televízió a tokiói koncertet élőben közvetítette. 2014-ben a Locatelli Jubileumi Fesztivál alatt a Reale Concerto együttessel együttműködve számos koncertet adott Európában. Luca Fanfoni fedezte fel Paganini hat ismeretlen művét, melyek 2015 októberi CD felvételén egy 1743-ban készült „Guarnieri del Gesu” hegedűvel, (amit valószínűleg Paganini is ismert és “Ágyú”-nak nevezett) fog játszani, a Dynamik Zenekiadó felkérésére. A művész mindemellett a pármai „Arrigo Boito” Konzervatórium elismert tanára.







Részletek

Dátum: 2016-02-03

Időpont: 20:00-21:00

Esemény kategória:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +3694314472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS