• Ez az esemény elmúlt.

Szimfónia bérlet 8. előadás

2018-04-13
19:00
-21:00
JEGYVÁSÁRLÁS

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny
Beethoven: VII. A-dúr szimfónia

Közreműködik: Giulio de Padova

Vezényel: Vásáry Tamás


A Szimfónia-bérletben már két olyan hangversenyt is hallhattak, amelyet a bécsi klasszika korszakos szerzőinek műveiből állítottunk össze. Mozart különböző „arcai” után a szimfóniák fejlődését kísérhették nyomon Haydn munkásságában, míg a Rádiózenekar koncertjén a stílus utolsó kiemelkedő képviselőjének, Beethovennek két rendkívül kedvelt alkotása hangzik el.
Elsőként az Esz-dúr zongoraverseny, melynek rokonítása az Esz-dúr „Eroica” szimfóniával talán nem véletlen. Nemcsak a hangnem azonos, de a katonás-hősies hangvétel is, és a terjedelem vetekszik a híres szimfónia hosszával. A dúsan és igényesen kidolgozott zenekari kíséret szinte azt sugallja, hogy a mű egy zongorára és zenekarra írt szimfónia. A zongoraszólam megszólaltatása az előadótól a tökéletes technikai tudás mellett megkívánja a zenei formálás és kifejezés legszélesebb skáláját. A szerkesztés során Beethoven számos meglepetést is tartogat a hallgató számára.
A „Tánc apoteózisa – a tánc megdicsőülése” névvel is illetett A-dúr szimfónia minden bizonnyal nem szorul bemutatásra. Mind a négy tétel jellegzetesen táncszerű ritmikára épül – ezek a ritmusképletek bizonyos vélemények szerint az antik daktilus verslábból erednek -, de a szimfónia a magával ragadó ritmusáradat mellett minden bizonnyal a csodálatos 2. tételnek is köszönheti népszerűségét.


3000 Ft

Részletek

Dátum: 2018-04-13

Időpont: 19:00-21:00

Összeg: 3000 Ft

Esemény kategória:

Honlap: sso.hu

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi Ferenc utca 3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +36 (94) 314 472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS