• Ez az esemény elmúlt.

Szimfónia bérlet 9. előadás

2019-05-13
19:00
-22:00
JEGYVÁSÁRLÁS

Vendégünk a Wiener Lehrer -a cappella- Chor

Mendelssohn: Paulus – oratórium

Közreműködik:
Jerilyn Chou – szoprán, Monika Schwabegger – alt,
Gerd Jaburek – tenor, Alexander Grassauer – basszus,
Wiener Lehrer -a cappella- Chor, A capella Chor Weinviertel,
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Maximilian Opll / Ausztria /


Paulus (op. 36) című nagyszabású, nyitányból és 45 énekes számból álló oratóriumával Saul nevezetes „pálfordulásának” az Újszövetségből jól ismert történetét foglalta hangokba a 26 esztendős Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847). A keresztényeket üldöző, farizeus Saul számára megjelenő feltámadott Krisztuson keresztül a megtérés, a megváltás csodáját járja körbe a kompozíció. Nem meglepő, hogy a téma intenzíven foglalkoztatta Mendelssohnt, hiszen általa részben saját, valláshoz fűződő viszonyát is értelmezhette.
Az oratórium zenei felépítésében mintaként sejlenek fel a barokk korszak, elsősorban Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel oratóriumai. Ugyanakkor mégsem pusztán a barokk stílus egyfajta újjáélesztése a kompozíció. Az előképeket idéző szerkesztésmódbeli elemek ellenére harmóniavilága egyértelműen a 19. század zenei nyelvét tükrözi. Mendelssohn hangszerelési megoldásai és a bensőséges áriák a kétségek és a hit kifejezésének egészen széles skáláját vonultatják föl. A zeneszerző elmélyült Biblia-értelmezését bizonyítja az az egyedi – és a korabeli kritikát igencsak megosztó – ötlet, hogy Krisztus megszólalását nem a szokásos basszus-szólistára, hanem négyszólamú nőikarra bízza, ezzel is kifejezve Krisztus lényének transzcendens természetét.
Az oratórium bécsi vendégegyüttes, a Wiener Lehrer-a cappella-Chor és szólistái közreműködésével hangzik el, a Savaria Szimfonikus Zenekart és az énekkart annak karvezetője, Maximilian Opll vezényli.


3000 Ft

Részletek

Dátum: 2019-05-13

Időpont: 19:00-22:00

Összeg: 3000 Ft

Esemény kategória:

Honlap: sso.hu

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi Ferenc utca 3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +36 (94) 314 472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS