• Ez az esemény elmúlt.

Szimfónia bérlet 9. előadás

2020-05-08
19:00
-21:00
JEGYVÁSÁRLÁS

“In memoriam Kocsis Zoltán”

ELMARAD!

Sári József: In memoriam Kocsis Zoltán
Mozart: A-dúr zongoraverseny KV.488
Beethoven: 4. (B-dúr) szimfónia, op. 60

Közreműködik: Stefan Arnold – zongora
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Vajda Gergely


Sári József: In memoriam Kocsis Zoltán

Sári darabja tisztelettel adózik Kocsis Zoltán emlékének, utalva a közelmúltban elhunyt művész szoros kapcsolatára a legújabb kori magyar zenével, a hozzá oly közel álló Új Zenei Stúdióval.

Mozart: A-dúr zongoraverseny KV 488

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) A-dúr zongoraversenye 1786. március 2-án készült el. Az első tételből napsugaras fényben ragyog ki az A-dúr hangnem minden fiatalos bája, vidámsága. A zenekar által bemutatott dallamokat a zongora virtuózan pergeti tovább. A lassú tétel fisz-moll hangnemű sicilianója könnyes, fájdalmas zene. A zárótétel eleje vidám, huncut hangvételű, mintha Papageno űzne tréfát a varázslatos hatalmasságokkal. A tétel közepén szenvedélyessé komorul a hangvétel, újra a fisz-moll fájdalmas régióiba jut, majd a zárórészben ismét vidám hangulatra vált.

Beethoven: 4. szimfónia

A 4. (B-dúr) szimfóniát Ludwig van Beethoven (1770-1827) 1806 nyarán írta, Franz Oppersdorff grófnak ajánlotta. Ősbemutatója 1807 márciusában volt egy gazdag mecénás házi koncertjén. Hector Berlioz annyira el volt ragadtatva a darabtól, hogy úgy gondolta, „ez a lény, aki a művészi ihlet e csodáját szerezte, már nem is volt ember, több volt annál”.  Jó nyomon járnak mindazok, akik ennek a lassú zenének gomolygó ködében, elmosott színfoltjaiban a romantikát sejtik meg. A gyors főtétel kirobbanó staccato-témája a humor, paródia, hangszerelésbeli ötletek és dinamikai meglepetések gazdag tárháza. A lassú tétel a megbékélés ábrándos szépségű éneke, amelyhez Beethoven a rondó-elemekkel ötvözött, kidolgozás nélküli szonátaformát választotta keretül. A harmadik tételt egyes kiadások menüettnek jelölik, bár a darab humorosan szakadozott témája nem tánclépéseket érzékeltet. Ez a nyugtalanság csak a Trióban csillapodik a fafúvók és a hegedűk incselkedő párbeszédévé. A finálé mozgalmas tizenhatod-menetei Haydn hasonló hangnemű londoni szimfóniájának hatását mutatják, ahogy a befejezés humoros ötlete is: felnagyított kottaértékekben, lassítva és apró részleteikre bontva a főtéma zenei anyagának karikatúráját halljuk.3200 Ft

Részletek

Dátum: 2020-05-08

Időpont: 19:00-21:00

Összeg: 3200 Ft

Esemény kategória:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +3694314472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS