Szimfónia bérlet 9. előadás

május 7.
19:00
-21:00
JEGYVÁSÁRLÁS

VÉRPEZSDÍTŐ RITMUSOK

Copland: El salon Mexico
Ravel: G-dúr zongoraverseny /Palojtay J./
Ravel: Spanyol rapszódia
Csajkovszkij- Ellington: Diótörő-szvit

Közreműködik:
Palojtay János- zongora

Vezényel: Vajda Gergely


Vérpezsdítő ritmusok kerülnek a középpontba a Szimfónia bérlet utolsó előtti koncertjén, miközben az Újvilág és Európa zenei hagyományai kerülnek egymással dialektikus viszonyba. A műsort Amerika zenéjének két izgalmas képviselője keretezi. Elsőként Aaron Copland (1900–1990) egytételes szimfonikus kompozíciója, az 1936-ben befejezett El Salón México hangzik el. Copland az 1930-as években többször járt Mexikóban, a darab címe is Mexico City ismert szórakozóhelyére utal. Copland önéletrajza szerint ezen a helyen három terem működött: egy a felsőbb osztálybelieknek, egy a munkásoknak, egy a mezítlábas parasztoknak. A zene szinte érzékelhetővé teszi, ahogyan egyik teremből a másikba lépünk, váltogatva a zenei stílusok között.Csajkovszkij méltán népszerű Diótörő szvitje ezúttal Duke Ellington (1899–1974) izgalmas jazz-adaptációjában (1960) hangzik el. A jól ismert melódiák egészen új arcukat mutatják meg a jazzes hangszínek és ritmusok fátyla alatt.

Maurice Ravel 1908-ban komponált Spanyol rapszódiája a zeneszerző első nagyobb szabású zenekari műve. Ezekben az években több spanyol témájú alkotás került ki a műhelyéből, mint például A pásztoróra (L’heure espagnole). A darab első tétele Prélude à la nuit, az éjszaka hangjainak izgalmas neszezését fogalmazza meg. A második és a harmadik tétel tánc, Malagueña illetve Habanera. A finálé emelkedett, C-dúr zene, mely az ünnep (Feria) hangulatát foglalja hangokba.

Az 1931-ben írt G-dúr zongoraversenyről maga Ravel nyilatkozta, hogy „vidám és csillogó, anélkül, hogy mélységre vagy drámai hatásra törekednék”. A pezsgő, villódzó hangszínekben tobzódó nyitó- és zárótétel valóban gondtalan, szinte már felszínes jókedvet sugároz, a versenymű második tétele azonban, a szólózongora megindító monológjával, majd a lágyan bekapcsolódó zenekari hangszerekkel a lélek legmélyebb rejtelmeibe vezet el. A mű szólistája a kiváló zongoraművész, Palojtay János lesz.


3500 Ft

Részletek

Dátum: május 7.

Időpont: 19:00-21:00

Összeg: 3500 Ft

Esemény kategória:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Bartók Terem

Rákóczi Ferenc utca 3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +36 (94) 314 472

Honlap: www.sso.hu

JEGYVÁSÁRLÁS