• Ez az esemény elmúlt.

Vendégszereplés Bécsben

2019-05-12
11:00
-13:30
JEGYVÁSÁRLÁS

Vendégszereplés Bécsben

Mendelssohn: Paulus – oratórium

Közreműködik:
Jerilyn Chou – szoprán, Monika Schwabegger – alt,
Gerd Jaburek – tenor, Alexander Grassauer – basszus,
Wiener Lehrer -a cappella- Chor, A capella Chor Weinviertel,
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Maximilian Opll / Ausztria /


Paulus (op. 36) című nagyszabású, nyitányból és 45 énekes számból álló oratóriumával Saul nevezetes „pálfordulásának” az Újszövetségből jól ismert történetét foglalta hangokba a 26 esztendős Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847). A keresztényeket üldöző, farizeus Saul számára megjelenő feltámadott Krisztuson keresztül a megtérés, a megváltás csodáját járja körbe a kompozíció. Nem meglepő, hogy a téma intenzíven foglalkoztatta Mendelssohnt, hiszen általa részben saját, valláshoz fűződő viszonyát is értelmezhette.
Az oratórium zenei felépítésében mintaként sejlenek fel a barokk korszak, elsősorban Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel oratóriumai. Ugyanakkor mégsem pusztán a barokk stílus egyfajta újjáélesztése a kompozíció. Az előképeket idéző szerkesztésmódbeli elemek ellenére harmóniavilága egyértelműen a 19. század zenei nyelvét tükrözi. Mendelssohn hangszerelési megoldásai és a bensőséges áriák a kétségek és a hit kifejezésének egészen széles skáláját vonultatják föl. A zeneszerző elmélyült Biblia-értelmezését bizonyítja az az egyedi – és a korabeli kritikát igencsak megosztó – ötlet, hogy Krisztus megszólalását nem a szokásos basszus-szólistára, hanem négyszólamú nőikarra bízza, ezzel is kifejezve Krisztus lényének transzcendens természetét.
Az oratórium bécsi vendégegyüttes, a Wiener Lehrer-a cappella-Chor és szólistái közreműködésével hangzik el, a Savaria Szimfonikus Zenekart és az énekkart annak karvezetője, Maximilian Opll vezényli.Részletek

Dátum: 2019-05-12

Időpont: 11:00-13:30

Esemény kategóriák: ,

Honlap: https://www.musikverein.at/konzert/eventid/36953

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar

Telefon: +36 (94) 314 472

E-mail: info@sso.hu

Honlap: www.sso.hu

Helyszín

Großer Saal, Musikverein – Wien

Musikvereinsplatz 1
Wien, 1010 Ausztria

+ Google Térkép

Telefon: +43 1 505 81 90

Honlap: https://www.musikverein.at/

JEGYVÁSÁRLÁS