• Ez az esemény elmúlt.

Vendégszereplés Nagykanizsán

március 21.
19:00
-21:00
JEGYVÁSÁRLÁS

Vendégszereplés Nagykanizsán

Savaria Szimfonikus Zenekar

Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47
Sosztakovics: 12., d-moll szimfónia, „Az 1917-es év”

Közreműködik: Chisa Kitagawa – hegedű

Vezényel: Izaki Masahiro


Dmitrij Sosztakovics (1906–1975) művészete kényes kötéltánchoz hasonlítható: mindegyre popularizmus és szuverén művészet kényes határmezsgyéjén mozog. A zeneszerzőnek egyrészt a diktatórikus rendszer kívánalmait kellett szem előtt tartania, másrészt mégsem adta fel teljesen meggyőződését, nézeteit.
2. (cisz-moll) hegedűversenyét (op. 129) a legendás orosz hegedűsnek, David Ojsztrahnak ajánlotta Sosztakovics. A kompozíció a művész 60. születésnapjára szánt ajándékként készült el 1967-ben, hangulata azonban korántsem születésnapi. Mint a zeneszerző 1966-ban bekövetkezett szívinfarktusa után keletkezett művei általában, így a 2. hegedűverseny is az elmúlás, a szorongás zenei jegyeit viseli magán. A sötét színekben játszó, befelé forduló hang mindvégig feloldhatatlan feszültséget sugall. A mű zárótételének vége felé közeledve önironikus, a korábbi tematikus anyagot kifigurázó hegedűkadencia hangzik fel, mely után a zenekari lezárás erőszakoltan diadalmas, győzedelmes hangja sem hoz megnyugvást, hanem csak még mélyebb kétségeket ébreszt.
Sosztakovics 15 szimfóniája közül többnek adott programot. Ezek közé tartozik a 12. (d-moll) szimfónia (op. 112) is, melynek alcíme, „Az 1917-es év”, a Petrográdban lezajlott orosz forradalomra utal. A művet Lenin emlékének ajánlotta a zeneszerző. A négytételes kompozícióban számos zenei idézet hangzik fel, melyek közül néhány már a szintén programmal ellátott, az 1905-ös orosz forradalmat megidéző 11. szimfóniában (op. 103) is megjelent. Sokatmondó, ahogyan a 12. szimfónia második tételében a forradalom áldozatainak emléket állító gyászinduló ismét felbukkan, ám ezúttal megdicsőült, jubiláló formában, mintegy a forradalom eszméinek győzelmét szimbolizálva.Chisa Kitagawa hegedűművész (北 川 千 紗) Aichi-ban (Japán) született. Hegedűs tanulmányait 3 éves korában kezdte. A Gifuban Yasuhiro Aoyama-nál tanult. 2006 óta Takashi Shimizu professzor tanítványa, 2012 óta (15 éves) a Tokiói Nemzeti Művészeti Egyetemen tanult.

2012-ben a Bécsben a 7. Beethoven Nemzetközi Hegedűversenyen vett részt. 2013-ban a legfiatalabb résztvevőként megnyerte a harmadik Eurázsia Nemzetközi Zenei Verseny első díját Japánban. 2014-ben az ötödik Nemzetközi Hegedűversenyt Olaszországban, és elnyerte a Nagydíjat 2016-ban a Szingapúri Hegedűfesztiválon, az I. Nemzetközi Nałęczów Hegedűversenyen Lengyelországban, valamint a 25. ABC Audition for New Artists versenyen Japánban.

Különdíjat és 3 további díjat nyert Magyarországon a Bartók Világverseny és Fesztiválon 2017-ben.

2018-ban a Szingapúri Nemzetközi Hegedűversenyen elnyerte a második díjat és a közönségdíjat, második díjban részesült az oroszországi I. Nemzetközi Viktor Tretyakov Hegedűversenyen.

Többek között fellépett szólistaként a következő zenekarokkal: Liszt Ferenc Kamarazenekar, bécsi Orpheus Kamarazenekar, Haydn Kamarazenekar, Szingapúri Szimfonikus Zenekar, Szibériai Állami Szimfonikus Zenekar, Tokiói Szimfonikus Zenekar, Japan Century Orchestra. Budapesten, Bécsben, Cremonában, Szingapúrban, Moszkvában, Qingdao-ban, Nałęczów-ban, Krasznojarszkban és számos japán városban, valamint televízióban, rádióban, újságokban és egyéb műsorokban is szerepelt.


3400 Ft

Részletek

Dátum: március 21.

Időpont: 19:00-21:00

Összeg: 3400 Ft

Esemény kategóriák: ,

Honlap: sso.hu

Szervezők

Savaria Szimfonikus Zenekar

Filharmónia Magyarország

Helyszín

Hevesi Sándor Művelődési Központ

Széchenyi tér 5-9.
Nagykanizsa, Zala megye 8800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon: +3693311468

JEGYVÁSÁRLÁS