• Ez az esemény elmúlt.

Vendégszereplés Villachban

2016-11-27
20:30
-22:30
JEGYVÁSÁRLÁS

Vendégszereplés Villachban

Savaria Szimfonikus Zenekar

B. Smetana: Moldva
Ph. Glass: Versenymű két zongorára
A. Dvořák: VIII. G-dúr szimfónia, op.88

Közreműködik: Suhrud Athavale és Pawel Markowicz /zongora/

Vezényel: Georg Kugi

A 19. század cseh nemzeti zenéjének egyik központi figurája Bedřich Smetana. Hazám című ciklusa hat szimfonikus költeményből áll, melyek mindegyikében a cseh történelem vagy mondavilág egy-egy jellemzőjét festi le hangokkal a zeneszerző. A sorozat második darabja a Moldva. A kompozícióban Smetana szemlélteti a folyó születését, ahogyan először csak csermelyként folydogál, majd 430 kilométernyi kalandos út után diadalmasan ömlik az Elbába.

A 20. század egyik nagyhatású, ugyanakkor sokat vitatott zeneszerzője Philip Glass. Stílusa talán a minimalistákhoz áll legközelebb, mivel kompozícióit repetitív struktúrákból alakítja ki. Két zongorára írt versenyműve nem a megszokott szólista-zenekar szerepekre épül, a zenekart inkább mintegy a két billentyűs hangszer kiterjesztéseként kezeli.

Smetanához hasonlóan Antonín Dvořák a cseh nemzeti zene meghatározó alakjaként szimfóniáiban is előszeretettel alkalmazta a cseh népzene fordulatait. 8. szimfóniájában pasztorális, gyászindulószerű és táncos elemek egyaránt felbukkannak. Rapszodikus struktúráját az egymásra vonatkoztatott motívumok és ritmikai elemek teszik egységessé.Részletek

Dátum: 2016-11-27

Időpont: 20:30-22:30

Esemény kategória:

Helyszín

Congress Center Villach

Europapl. 1.
Villach, 9500 Ausztria

+ Google Térkép

Telefon: +43 4242 225225800

Honlap: http://www.ccv.at/

JEGYVÁSÁRLÁS