Az „Ötvenedik Évad” – Kihagyhatatlan repertoárral tiszteleg alapító karnagya előtt a szimfonikusok jubileumi bérletsorozata

Az „Ötvenedik Évad” – Kihagyhatatlan repertoárral tiszteleg alapító karnagya előtt a szimfonikusok jubileumi bérletsorozata

Szeptember 8-i nyitánnyal és 16 hangversennyel különleges, izgalmas, zeneileg változatos évad elé néz a jubiláló Savaria Szimfonikus Zenekar – Az egyetlen bérlet – az „Ötvenedik Évad” – 16 hangversenye a zenei repertoár bőségének jegyében telik, kiváló szólistákkal, nagyszerű karmesterekkel, köztük több olyan dirigenssel, akik egykor vezetőkarmesterei voltak a zenekarnak. Egy különleges évad várja, különleges zenei kínálattal a közönséget, amiről Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere, Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója és Vajda Gergely, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetőkarmestere tájékoztatta a sajtó képviselőit szeptember 4-én, a Szimfónia Kávézóban.

A 2023/2024-es szezon különleges a zenekar életében: 50 évvel ezelőtt, 1974-ben vált az akkor még Szombathelyi Szimfonikus Zenekar függetlenített intézménnyé, hivatásos zenekarrá Petró János főzeneigazgató vezetésével. Ennek ismeretében a Savaria Szimfonikus Zenekar idei, jubileumi évadja alapító karnagyának szellemiségére, hitvallására épül, koncepciója hatalmas tisztelgés és egyben visszatekintés.

A sajtótájékoztatón a petrói szellemiség három fő pillérét emelte ki Kiss Barna igazgató. 1974-ben, amikor a zenekar professzionálissá vált, Petró János meghívta azokat a pályakezdő muzsikusokat, akik éreztek magukban annyi elhivatottságot, hogy egy vidéki zenekar tagjai legyenek. Kiváló művészeket, nagyszerű embereket hívott meg, így nem volt véletlen, hogy a zenekar a professzionális éveiben hatalmas fejlődésen ment keresztül, és 4-5 éven belül országosan jegyzett együttessé vált. Kiváló művészekből felépítette a Savaria Szimfonikus Zenekar jogelődjét, nekünk pedig meg kell mutatnunk, milyen nagyszerű művészek ülnek most a szimfonikus zenekarban. Az 50. évad hangversenyei számos lehetőséget kínálnak arra, hogy művészeinket egyénenként, szólistaként is megismerje közönségünk„.

A petrói szellemiség másik nagyon fontos kapcsolódási pontja a kortárs zene támogatása és bemutatása. „Nagy szerencsénk, hogy vezetőkarmesterünk, Vajda Gergely ugyanezt az utat képviseli, hiszen ő is gyakorló zeneszerző és nagyon jó kapcsolatot ápol a jelenlegi zeneszerző-társadalommal. Nem véletlen, hogy hat alkalommal is elhangzanak majd kortárs zenei alkotások”.

A harmadik nagyon fontos momentuma Petró János munkásságának az emberi hangok tisztelete, az emberi hang és a zenekar kapcsolatának kezelése volt. Nagyon sok oratóriumot és operát, valamint hasonló típusú művet játszott vele a zenekar, így ebben az évadban is folytatódik ez a hagyományt, több hangversenyen is énekkar színesíti a zenei képet.

Kiket láthatunk a zenekar élén?

Az évadban, pontosabban a múltidézés jegyében olyan karmesterekkel is találkozhat a közönség, akiknek köze volt a Savaria Szimfonikus Zenekar életéhez. A sorozat során Vajda Gergely vezetőkarmester áll legtöbbször a pulpituson, de meghívást kaptak az idei szezonra a zenekar volt vezető karmesterei, Madaras Gergely, Kocsár Balázs, Izaki Masahiro és Robert Houlihan is. Két alkalommal Kovács Jánost, egy koncerten Hamar Zsoltot is a zenekar élén üdvözölhetjük, ők mindketten komoly „történelemmel” bírnak Szombathelyen.

Röviden az évad hangversenyeiről

A 2023/2024es zenei évad Dohnányi ünnepi nyitányával indul, a szeptember 8-i nyitóhangversenyen egy kortárs ősbemutatónak is részese lehet a közönség, és a hangversenypódiumok egyik közkedvelt klasszikusa, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve is elhangzik. Az est szólistája a zenekar koncertmestere, Bozsodi Lóránt lesz. A műsor négy részében teljesen máshogy fog elhelyezkedni a zenekar: a zenék a különböző időket át- és átrendezett térben mutatják be.

A második hangversenyen fiatal szólisták kapnak főszerepet – ifj. Gyenge Tibor, Rohmann Ditta, Kiss Márton -, míg a harmadik koncerten, ami egyben a Magyar Művészeti Akadémia Gálahangversenye, a zenekar egykori vezetőkarmestere, Kocsár Balázs vezényli a szimfonikusokat. Borbély László zongoraművész Bartók: II. (G-dúr) zongoraversenyével teszi teljessé Bartók három, itt rögzített zongoraversenyét.

December elején a szimfonikus zenekar zenészei lépnek elő szólistává Hamar Zsolt vezényletével. A karácsonyi hangverseny egy meseopera lesz a Magyar Állami Operaház énekművészeivel.

A 2024-es évnyitó hangversenyt a Brahms művek mellett egy Vajda Gergely darab magyarországi bemutatója teszi különlegessé a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa közreműködésével.

Februárban Fejérvári Zoltán személyében ismét egy fantasztikus zongoraművészt köszönthet a Bartók Terem közönsége, aki orosz zeneszerzők műveit játssza Robert Houlihan vezénylete mellett.

Áprilisban Madaras Gergely tér vissza a zenekar élére egy olyan hangversennyel, amin két versenyművet mutatnak be a Savaria Szimfonikus Zenekar szólistái. Szintén ebben a hónapban Kovács János vezényletével Debussy: Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumjátéka hangzik el, ami nagyon érdekes előadás lesz, hiszen kórusra épül és pantomimmal lesz társítva. Igazi audiovizuális élmény lesz ez a hangverseny.

Májusban a japán Izaki Masahiro vezényli a „Schubertiadát”, a hónap végén pedig a Szombathelyen kitörő sikert arató Balog József zongoraművész lép fel szólistaként.

Az évadzáró koncerten Mozart, R. Strauss és Haydn műveit vezényli Vajda Gergely, szólistaként a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezető trombitaművészét, Tóth László köszöntheti a szombathelyi publikum.

„Ötvenedik évad” – miért legyen Ön is bérletes?

Egy nagy „csomagban” 16 koncertre kap lehetőséget a bérletes közönség, a jubileumi évre tekintettel kihagyhatatlan kedvezménnyel: féláron. 32.000 Ft a teljes bérlet ára (ami Szent Márton kártyával további 10%-kal még kedvezőbb!), ami kimondottan gáláns ajándéknak számít. A zenekar szándéka volt, hogy a közönséget ne ossza meg az eddigi két bérlettel, hanem minél többen jöjjenek el és ünnepeljenek együtt a zenekarral és kiváló vendégművészeivel a jubileumi évad során. Az élmény biztosan igazolni fogja a bérletvásárlókat!

Az „Ötvenedik évad” méltó lesz a Savaria Szimfonikus Zenekar múltjához, változatosan mutatja be a jelent és utat mutat a jövő felé is! Szombathely nemzeti minősítésű zenekara emlékezetes jubileummal tiszteleg alapító karnagya előtt, legyen Ön is a minőségi zene bérletese!

A jubileumi évad hangversenyei


Bérletek még vásárolhatók!

ONLINE bérletvásárlás

JEGYIRODAI bérletvásárlás:

Savaria Szimfonikus Zenekar Jegyiroda
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36-94/314-472
E-mail: laszlone.andrea@sso.hu;
Nyitvatartási idő: hétfő-szerda-péntek 9-14-ig, kedd-csütörtök 13:00-17:00

Szöveg, fotók és videók: Büki László / Savaria Szimfonikus Zenekar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + egy =

Hasonló bejegyzések

Pin It on Pinterest