Az „ötvenedik évad” – Petró János előtt tiszteleg a szimfonikusok jubileumi bérletsorozata

Az „ötvenedik évad” – Petró János előtt tiszteleg a szimfonikusok jubileumi bérletsorozata

16 hangverseny a petrói szellemiség jegyében – A 2023/2024-es szezon különleges a zenekar életében: 50 évvel ezelőtt, 1974-ben vált az akkor még Szombathelyi Szimfonikus Zenekar függetlenített intézménnyé, hivatásos zenekarrá Petró János főzeneigazgató vezetésével. Ennek ismeretében a Savaria Szimfonikus Zenekar idei, jubileumi évadja alapító karnagyának szellemiségére épül. Az egyetlen bérlet – az „ötvenedik évad” – 16 hangversenye a zenei repertoár bőségének jegyében telik, kiváló szólistákkal, nagyszerű karmesterekkel, köztük több olyan dirigenssel, akik egykor vezetőkarmesterei voltak a zenekarnak. Egy különleges évad várja, különleges zenei kínálattal közönségét Szombathely zenei szentélyébe, a Bartók Terembe. Legyen Ön is a jubileumi évad bérletese!

Az 50. évad koncepciója hatalmas tisztelgés és egyben visszatekintés. Az öt évtized munkájából a leghosszabb és legkiemelkedőbb időt Petró Jánossal töltötte a zenekar, ezért az ő hitvallását, szellemiségét erősíti a jubileumi repertoár.

Ennek három fő pillérét emelte ki Kiss Barna igazgató:

„1974-ben, amikor a zenekar professzionálissá vált, Petró János meghívta azokat a pályakezdő muzsikusokat, akik éreztek magukban annyi elhivatottságot, hogy egy vidéki zenekar tagjai legyenek. Hitet tettek amellett, hogy egy vidéki zenekarból közös munkával, sok fáradtsággal és szorgalommal megpróbálnak országosan is jegyzett együttest létrehozni. Kiváló művészeket, nagyszerű embereket hívott meg, így nem volt véletlen, hogy a zenekar a professzionális éveiben hatalmas fejlődésen ment keresztül, és 4-5 éven belül országosan jegyzett együttessé vált. Kiváló művészekből felépítette a Savaria Szimfonikus Zenekar jogelődjét, nekünk pedig meg kell mutatnunk, milyen nagyszerű művészek ülnek most a szimfonikus zenekarban. Az 50. évad hangversenyei számos lehetőséget kínálnak arra, hogy művészeinket egyénenként, szólistaként is megismerje közönségünk”.


Petró János, a szimfonikus zenekar alapító karnagya – Fotó: Nábrádi Szabolcs

A petrói szellemiség másik nagyon fontos kapcsolódási pontja a kortárs zene támogatása és bemutatása. „Nagy szerencsénk, hogy vezetőkarmesterünk, Vajda Gergely ugyanezt az utat képviseli, hiszen ő is gyakorló zeneszerző és nagyon jó kapcsolatot ápol a jelenlegi zeneszerző-társadalommal. Nem véletlen, hogy hat alkalommal is elhangzanak majd kortárs zenei alkotások”.

A harmadik nagyon fontos momentuma Petró János munkásságának az emberi hangok tisztelete, az emberi hang és a zenekar kapcsolatának kezelése volt. „Nagyon sok oratóriumot és operát, valamint hasonló típusú művet játszottunk vele, így ebben az évadban is folytatjuk ezt a hagyományt, több hangversenyen is énekkarral színesítjük a zenei képet”.

Kiket láthatunk a zenekar élén?

Az évadban, pontosabban a múltidézés jegyében olyan karmesterekkel is találkozhat a közönség, akiknek köze volt a Savaria Szimfonikus Zenekar életéhez. A sorozat során Vajda Gergely vezetőkarmester áll legtöbbször a pulpituson, de meghívást kaptak az idei szezonra a zenekar volt vezető karmesterei, Madaras Gergely, Kocsár Balázs, Izaki Masahiro és Robert Houlihan is. Két alkalommal Kovács Jánost, egy koncerten Hamar Zsoltot is a zenekar élén üdvözölhetjük, ők mindketten komoly „történelemmel” bírnak Szombathelyen.

Röviden az évad hangversenyeiről

A 2023/2024es zenei évad Dohnányi ünnepi nyitányával indul, a szeptember 8-i nyitóhangversenyen egy kortárs ősbemutatónak is részese lehet a közönség, és a hangversenypódiumok egyik közkedvelt klasszikusa, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve is elhangzik. Az est szólistája a zenekar koncertmestere, Bozsodi Lóránt lesz. A második hangversenyen fiatal szólisták kapnak főszerepet – ifj. Gyenge Tibor, Rohmann Ditta, Kiss Márton -, míg a harmadik koncerten, ami egyben a Magyar Művészeti Akadémia Gálahangversenye, a zenekar egykori vezetőkarmestere, Kocsár Balázs vezényli a szimfonikusokat. Borbély László zongoraművész Bartók: II. (G-dúr) zongoraversenyével teszi teljessé Bartók három, itt rögzített zongoraversenyét. December elején a szimfonikus zenekar zenészei lépnek elő szólistává Hamar Zsolt vezényletével. A karácsonyi hangverseny egy meseopera lesz a Magyar Állami Operaház énekművészeivel.

A 2024-es évnyitó hangversenyt a Brahms művek mellett egy Vajda Gergely darab magyarországi bemutatója teszi különlegessé a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa közreműködésével. Februárban Fejérvári Zoltán személyében ismét egy fantasztikus zongoraművészt köszönthet a Bartók Terem közönsége, aki orosz zeneszerzők műveit játssza Robert Houlihan vezénylete mellett. Áprilisban Madaras Gergely tér vissza a zenekar élére egy olyan hangversennyel, amin két versenyművet mutatnak be a Savaria Szimfonikus Zenekar szólistái. Szintén ebben a hónapban Kovács János vezényletével Debussy: Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumjátéka hangzik el, ami nagyon érdekes előadás lesz, hiszen kórusra épül és pantomimmal lesz társítva. Igazi audiovizuális élmény lesz ez a hangverseny. Májusban a japán Izaki Masahiro vezényli a „Schubertiadát”, a hónap végén pedig a Szombathelyen kitörő sikert arató Balog József zongoraművész lép fel szólistaként. Az évadzáró koncerten Mozart, R. Strauss és Haydn műveit vezényli Vajda Gergely, szólistaként a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezető trombitaművészét, Tóth László köszöntheti a szombathelyi publikum.

„Ötvenedik évad” – miért legyen Ön is bérletes?

Egy nagy „csomagban” 16 koncertre kap lehetőséget a bérletes közönség, a jubileumi évre tekintettel kihagyhatatlan kedvezménnyel: féláron. 32.000 Ft a teljes bérlet ára (ami Szent Márton kártyával további 10%-kal még kedvezőbb!), ami kimondottan gáláns ajándéknak számít. A zenekar szándéka volt, hogy a közönséget ne ossza meg az eddigi két bérlettel, hanem minél többen jöjjenek el és ünnepeljenek együtt a zenekarral és kiváló vendégművészeivel a jubileumi évad során. Az élmény biztosan igazolni fogja a bérletvásárlókat!

Az „Ötvenedik évad” méltó lesz a Savaria Szimfonikus Zenekar múltjához, változatosan mutatja be a jelent és utat mutat a jövő felé is! Szombathely nemzeti minősítésű zenekara emlékezetes jubileummal tiszteleg alapító karnagya előtt, legyen Ön is a minőségi zene bérletese!

A jubileumi évad hangversenyei

ONLINE bérletvásárlás

JEGYIRODAI bérletvásárlás:

Savaria Szimfonikus Zenekar Jegyiroda
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36-94/314-472
E-mail: laszlone.andrea@sso.hu;
Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig: 09:00 – 15:00

Szöveg és fotók: Büki László / Savaria Szimfonikus Zenekar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + három =

Hasonló bejegyzések

Pin It on Pinterest