Csodás zenékkel köszönti a tavaszt a Savaria Szimfonikus Zenekar – A Tavasz bérlet műsorai a Bartók Teremben

Csodás zenékkel köszönti a tavaszt a Savaria Szimfonikus Zenekar – A Tavasz bérlet műsorai a Bartók Teremben

Különleges, tavaszi hangulatú hangversenyekkel várja zeneszerető közönségét a Savaria Szimfonikus Zenekar a Szimfónia-Tavasz bérlet előadásain. A könnyed, játékos művektől Bartók elképesztően színes zenei univerzumáig terjed a repertoár, emlékezetes zenekari megszólalásokat és szólista bravúrokat tartogatva.

                                                                              

Február 18. – Szimfónia-Tavasz 1. előadás – Copland, Ravel, Csajkovszkij-Ellington

Ravel Spanyol rapszódiája a spanyol éjszakák csodás hangulatával, a Habanéra tánc ördögien csábító erejével, Csajkovszkij Diótörő szvitje pedig a gyermeki varázslatok hangulatának mesei-zenei hatásaival jelent igazi kikapcsolódást. Különösen érdekes lesz, hogy Duke Ellington legendásan gazdag és hosszú pályájának második zenitjén, 1960-ban jelentette meg Csajkovszkij Diótörő szvitjének brilliáns jazz-átdolgozását, amelyet állandó alkotótársával, Billy Strayhornnal közösen készített. A bérletnyitó Copland-mű is igazi kuriózum: a szerző az 1930-as években többször járt Mexikóban, a darab címe is egy helyi nevezetességre, Mexico City ismert szórakozóhelyére utal. Copland önéletrajza szerint ezen a helyen három terem működött: egy a felsőbb osztálybelieknek, egy a munkásoknak, egy pedig a legszegényebbeknek. A zene szinte érzékelhetővé teszi, ahogyan egyik teremből a másikba lépünk, váltogatva a zenei stílusok között

Műsor:

Copland: El Salon Mexico
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Ravel: Spanyol rapszódia
Csajkovszkij-Ellington: Diótörő-szvit

Közreműködik: Palojtay János zongoraművész
Vezényel: Vajda Gergely

További részletek itt

Március 9. – Szimfónia-Tavasz bérlet 2. előadás – Chopin, Thomas K., Saint-Saëns

Chopin zenéje minden ember számára a romantikus zenei élmények csodálatos világát jelenti. Műveinek líraisága, érzelmi gazdagsága, finom hangulatai és szenvedélyes kinyílásai egészen különös varázslattal töltik el lelkünket. Az ábrándozásoktól, a megélt szerelmek, érzések emlékein át betöltik, felélesztik a mai lélek oly sokszor kiüresedettnek vélt igazi mélységeit.
Camille Saint-Saëns francia zeneszerző a-moll csellóversenye Szombathelyen ritkán hallható mű. A csellószóló a férfias líra oly gazdagságát tudja kifejezni, mely megindítóan szép zenei hatásaival gyönyörű perceket jelent mindig a hallgatónak.
A műsoron szereplő két versenymű a törzsrepertoár kedvelt darabja, de érdemes lesz figyelnünk a művek megszólaltatóira, akik igazi pályakezdő tehetségek. A Saint-Saëns-csellóverseny fiatal spanyol szólistája mindössze tizenhét esztendős, de már évek óta koncertezik és nyeri a nemzetközi versenyeket. Chopin e-moll zongoraversenyében pedig olyan ifjú magyar zongoraművésznő lép pódiumra, aki magzatkora óta kapcsolatban áll a zenével, kétévesen tanult meg olvasni, és nem sokkal később a kottát is megismerte.
A hangversenyen harmadik darabja, a String Zing a Müpa Zeneműpályázatának kamarazenekari és kamaraszimfonikus kategóriájában vívta ki a zsűri elismerését, de Thomas Kornél a szóló- és kamarazenei kategóriában is díjat nyert. A 2017/2018-as évad óta annál a Savaria Szimfonikus Zenekarnál dolgozik karmesterként, amelynek koncertjén most művét vezényli.

Műsor:
Chopin: I. (e-moll) zongoraverseny, op. 11
Thomas Kornél: String Zing
Saint-Saëns: I. (a-moll) csellóverseny, op. 33

Közreműködik: Vida Mónika Ruth zongoraművész, Luis Aracama csellóművész
Vezényel: Thomas Kornél

További részletek itt

Március 25. – Szimfónia-Tavasz bérlet 3. előadás – Bartók bűvöletében

A bérlet harmadik koncertjén Bartók zenéje nyújt maradandóan izgalmas élményt. Az I. zongoraversenyt az indulatoktól hevített küzdelem zenéje tölti meg. A lassú második tétel újabb meglepetés, mintha a két zongorára és ütőhangszerekre írt szonáta korai előhírnöke lenne ez a lenyűgöző, feszültséggel terhes, mozgásában is szinte mozdulatlan párbeszéd a szólóhangszer és a változatosan kezelt ütőhangszerek között. Különös varázslattal, Sztravinszkij hatása alatti élménnyel szól a mű!
Aki nem járatos Bartók zenéjében, ezen a koncerten A csodálatos mandarin káprázatos ritmusvilágával, hajszáival, drámai zenei szituációival bepillantást kaphat ennek a történetnek az érzelmi világába: „Egy apacstanyán három apacs kényszerít egy fiatal leányt, hogy csábítson fel férfiakat magához, akiket ők aztán kirabolnak. …A leány irtózik a mandarintól, de végül eleget tesz a kívánságának, … mire az holtan, élettelenül terül el.” E zene hangzása, fantasztikusan magával ragadó sodrása elfelejthetetlen zenei élményt jelent minden megszólaltatása során.

Műsor:
Bartók: I. zongoraverseny
Bartók: A csodálatos mandarin

Közreműködik: Borbély László zongoraművész
Vezényel: Kovács János

További részletek itt

Május 6. – Szimfónia-Tavasz bérlet 4. előadás – Bartók és Bruckner

Bartók közismert zenéjével, a Magyar képek című zenekari művel nyit a Tavasz bérlet negyedik előadása. Iskolai tanulmányainkból is ismert tételei: 1. Este a székelyeknél, 2. Medvetánc, 3. Melódia, 4. Kicsit ázottan, 5. Ürögi kanásztánc. Olyan sokszínű zenei élményt nyújt, hogy még az is szívesen hallgathatja, aki Bartók zenéit kevésbé ismeri. Az est elmerengőn szép hangulata, a tételek huncut, vidám, lírai, pityókás karakterei a kanásztáncban sziporkázón frissítő hatást jelentenek a koncerten.
A halála évében, 1945-ben írt III. zongoraverseny is megszólal a koncerten. Az eddigi zongoraversenyeiben az „agresszivitás” és a virtuozitás volt előtérben, most inkább a líraiságon van a hangsúly. Bartóknak ez a „végakarata” különös, új harmóniában oldja fel egész életművének konfliktusait. Az est szólistája Berecz András fia, Berecz Mihály lesz, aki csodagyerekből mára kiforrott művésszé érett.
Anton Bruckner egyik legnépszerűbb szimfóniája a IV. (Esz-dúr) szimfónia. Hatalmas zenei hatásával, elámítóan gyönyörű szépségével zárja majd a hangversenyt.

Műsor:

Bartók: Magyar képek
Bartók: III. zongoraverseny
Bruckner: IV. szimfónia

Közreműködik: Berecz Mihály
Vezényel: Vajda Gergely

További részletek itt

Május 20. – Szimfónia-Tavasz bérlet 5. előadás – Haydn: Évszakok

Az ötödik koncerten az egyik legnagyobb klasszikus oratórium hangzik fel. Joseph Haydn Az évszakok című oratóriuma az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotása, egyben a szerző egyik utolsó befejezett, nagyszabású kompozíciója, egyetlen nem vallásos témájú oratóriuma. Témája a természet örök körforgása, a négy évszak ciklikus változásainak, gyönyörű természeti képeinek zenei megszólaltatása. Simon gazda, Hanna, a lánya és a jövendőbeli, Lukács szerepében közvetítve, átélve hallhatjuk a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél tételek kedves, humoros, vidám és érzelmek kifejezésében is meglepően gazdag zenéjét. Igazi kincset jelent ennek a műnek a ritkán hallható, élőzenei megszólaltatása. Kórus, zenekar, szólisták fantasztikus élményű előadásában szólal meg a mű a Bartók Teremben.

Műsor:
Haydn: Évszakok- oratórium

Közreműködik: énekes szólisták, és a Nemzeti Énekkar
Vezényel: Somos Csaba

További részletek itt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 13 =

Pin It on Pinterest