Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az ötvenedik évad 9. hangversenye

január 26. | 19:00-22:00

4500 Ft

Az ötvenedik évad 9. hangversenye

MŰSORVÁLTOZÁS!! – Január 26-án a műsorfüzettől eltérően – technikai okok miatt – a június 28-i előadást tűzi repertoárjára zenekarunk. A 9. hangversenyen Mozart: D-dúr „Postakürt” szerenádja, Haydn: Esz-dúr trombitaversenye és Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei című műve hangzik el. Eredetileg erre az időpontra kiírt Mahler: VI. (a-moll) „Tragikus” szimfóniáját június 28-án hallhatja majd közönségünk.  Ráhangolódásként egykori zenészünk, Buza Gáspár kürtművész múltidéző gondolatait olvashatják.

Richard Strauss így ír művéről karmesterének: „Találgassanak csak a vidám kölniek, mit követett el egy csibész zenei trükkökkel.” A szándékos polgárpukkasztás ellenére a mű hatalmas sikert aratott. A szerző édesapja híres kürtös volt, így érthető, hogy a fő témát miért kürtre „álmodta meg” a zeneköltő. Az én „álmom” Szombathelyen valósult meg, amikor minden kiforróban volt. A zenekari munka mellett,  elfoglalva a tanári állást, megalakítottuk a Bartók Béla Zeneiskola Fúvósötösét a Magyar Fúvósötös támogatásával. Tarjáni Ferenc kürtművész mentorsága sikerre vitte a hangszeres és pedagógiai munkámat. 15 szakiskolai növendékem szerzett kürtdiplomát, akik biztosították a helyi és vidéki zenekarok utánpótlását. Kettő közülük a grazi opera, illetve a badeni operettszínház első kürtösei. Ma négy tanítványom a szombathelyi zenekar tagja, közülük örömömre egyikük az együttes igazgatója.

Petró János, aki a tanári állásból küzdötte fel magát karnaggyá, szigorú zenekarépítő munkával az élvonalba emelt minket, honi és nemzetközi hírnévre tettünk szert. Ez az út azonban nem volt sima és feszültségmentes. Mi, kürtösök sokszor megkaptuk, hogy „ez zeneiskolai színvonal”, hogy a „szólamunk egy turbékoló galambdúc”. Amikor a támogató megyei vezetés révén azonban sikerült mesterhangszerekhez jutnunk, ez hallható javulást hozott a szólamban. Az elismerések, a díjak is elérték zenekarunkat és örömmel tölt el, hogy munkámmal én is hozzájárulhattam ezekhez a sikerekhez.

A hosszú pályafutásom legemlékezetesebb és legkedvesebb fellépései közé tartozik Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművének Robert Houlihan által dirigált előadása, amelyen a szólista-kvartettet együttesünk kiváló kürtösei alkották: Katzler András, Czenek László, Kiss Barna és jómagam. Végül bejárván a szólam minden posztját a hallgatóság oldalára ültem át, élvezve kollégáim muzsikálását és a nyugdíjas éveket. Megható érzés volt „felfedeznem” hat egykori növendékemet a tavaly ősszel felcsendülő Mahler szimfóniában.

A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar létrejöttével az álmok valóra váltak! Erős volt a „vasi” akarat, így teljesült Savaria művelt polgárainak egyre növekvő kulturális igénye. Ma is büszkeséggel tölt el, hogy zenekarunk a magasszintű koncertjeivel folyamatosan bizonyítja fejlődőképességét és a létjogosultságát a hazai és nemzetközi pódiumokon.

Elköszönve, de megerősítve a barátság kötelékét: a zenekarnak és vezetőjének további sikereket, hathatós támogatókat és szárnyakat adó karmestereket kívánok szeretettel

Buza Gáspár kürtművész

2024. január 26., péntek

19.00 óra – Bartók Terem

„Az Ötvenedik Évad” / 9.

Műsor:

Mozart: D-dúr „Postakürt” szerenád, K 320 
Haydn: Esz-dúr trombitaverseny, Hob. VII/e. 1
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei, Op. 28

Szólista: Tóth László trombitaművész

Vezényel: Vajda Gergely

2023/2024 MŰSORFÜZET

ONLINE jegyvásárlás

JEGYIRODAI bérletvásárlás:

Savaria Szimfonikus Zenekar Jegyiroda
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36-94/314-472
E-mail: laszlone.andrea@sso.hu;
Nyitvatartás: hétfő-szerda-péntek 9-14-ig, kedd-csütörtök 13:00-17:00

Részletek

Dátum:
január 26.
Időpont:
19:00-22:00
Összeg:
4500 Ft
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

Bartók Terem
Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+3694314472
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest