Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Békefi Antalra emlékezünk

2019.04.12 | 18:00-19:15

Békefi Antal – Donászy Magda: A tarka-barka kiscsibe

/meseopera/

Előadják a Paragvari Utcai Általános Iskola énekesei és a Savaria Szimfonikus Zenekar.


Békefi Antal népzenekutató, zenepedagógus, karnagy és zeneszerző életét a magyar népdalkincs megmentése és az ifjúság zenei nevelésének kiteljesítése határozta meg. 30 éven át gyűjtötte Vas megye és a Bakony népdalait. Ezen tevékenységét kiterjesztette Erdélyre, a Vajdaságra, a Felvidékre, Szlovákia és Ausztria magyarlakta területeire is. Zeneszerzői munkája során elsősorban daljátékokat, kórusműveket és dalokat komponált. Szaktanári tevékenységével, magával ragadó előadásmódjával kivívta tanítványainak, felnőtt közönségének és zenész kollégáinak tiszteletét, megbecsülését. Szakmai igényessége, humanitása pedagógusgenerációk követendő példájává vált.
Napjainkban nincs évforduló, nincs jubileum. Mi mégis emlékezünk, hiszen a Tanár Úr, a diákjainak hétköznapjait is ünneppé varázsolta az óráival, tudásával, a zene és a gyerekek szeretetével.
A tarka-barka kiscsibe című meseopera ősbemutatója 1967. április 15-én volt.
Az 52 évvel ezelőtt megszólaló mű zenéje ma is él.
2018-tól kezdve, a Paragvári Utcai Általános Iskola kicsi diákjai lelkesen és szeretettel kezdtek ismerkedni a művel. Nyári zenei táborokban és a tanév során készültek a bemutatóra.
A zseniálisan megkomponált hangszerelés, a kedves dallamok, fugetták úgy jelenítik meg a történetet, hogy apróknak és nagyoknak egyaránt örömteli zenei élményt nyújt. Ezen élményt szeretnénk megosztani azokkal a gyerekekkel, akik esetleg még nem tudják, hogy a zene az ő életüket is meghatározhatja, megszépítheti.
A meseopera története a hiú kiscsibe útját követi a sárga pihétől a befestett tarka-barka pihén át a megbánásig.

Részletek

Dátum:
2019.04.12
Időpont:
18:00-19:15
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Helyszín

ELTE Savaria Egyetemi Központ – Díszterem
Károlyi Gáspár tér 4.
Szombathely, Vas 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36 94 504 300
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest