Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

BOLERO

2023.03.10 | 19:00-22:00

4500 Ft

Bolero – A Petró János bérlet 6. hangversenye

A Petró János bérlet 6. hangversenyére kerül sor március 10-én az AGORA Művelődési és Sportházban. Vezényel Rémi Durupt /Franciaország/.

Műsor:

Ravel: La Valse
Urquiza: Pentimenti – ütőhangszeres versenymű

Fauré: Pelléas és Mélisande – szvit
Ravel: Bolero

Együttműködő partner az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

Szólista: Janca Dániel / ütő /

Vezényel: Rémi Durupt /Franciaország/

Helyszín: AGORA-MSH

Maurice Ravelt (1875–1937) már 1906 óta foglalkoztatta egy Bécs című keringősorozat, így amikor 1919-ben Gyagilev balettet rendelt tőle, elővehette régi tervét. A balettigazgató azonban csalódott a La Valse-ban, nem látta meg benne a tűnő látomásokat, a keringőzés őrjítő szenvedélyét, a felszabaduló túlvilági indulatokat, a végső megsemmisülés kísérteties kavargását. A balettbemutató elmaradt, de a mű koncerttermi sikere kárpótolta Ravelt.

Mikel Urquiza (1988–) fiatal spanyol zeneszerző versenyművét Janca Dániel számára írta, felhasználva a különleges ütőhangszereket. A komponista élénk, színes zenét komponált, friss és eredeti hangja hamar megtalálta a helyét az európai színtéren.

Gabriel Fauré-ra (1845–1924) Maeterlinck fiatalkori szimbolikus drámája, a Pelléas és Mélisande óriási hatást gyakorolt. Az érzékeny, ködös, félszavakból építkező szerelmi történethez a zene tökéletes hátteret ad. A cselekmény egyszerű: Golaud egy patak partján tündérszeű fiatal lányra lel. Feleségül veszi, s hazaviszi a családi várba, ahol a lány és Pelléas – Golaud öccse – egymásba szeretnek. Az őrülten féltékeny Golaud, amikor rajtakapja a szerelmespárt, leszúrja Pelléast. A gyermeket váró Mélisande belehal bánatába, ám a gyermek megszületik, “rá még vár az élet”. Fauré 1899 elején négytételes zenekari szvitet írt a kísérőzenéből.

Az 1928-ban bemutatott, Ida Rubinstein orosz színésznő és táncos megbízásából eredetileg balettnek komponált darab, a Bolero Ravel leghíresebb kompozíciója. A bolero ritmus folyamatos hangzása mellett a bolero dallam végigvonul a hangszereken, hangszercsoportokon, egyre erősödő, dúsuló hangzással, míg végül egy fantasztikus fokozással, erővel tombolva hirtelen összeomolva, megszakadva ér véget a zenei kitárulkozás folyamata.

Nyitókép: Hrotkó Bálint

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

AGORA – Művelődési és Sportház
Március 15 tér 5.
Szombathely, Vas 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36 (94) 312 666
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest