Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Harmónia bérlet 1. előadás

2019.09.26 | 19:00-21:00

3200 Ft

Évadnyitó Kovács Jánossal

Savaria Szimfonikus Zenekar

Schubert: Rosamunde – 3 részlet az azonos című színdarab kísérőzenéjéből
Mozart: Esz-dúr szimfónia KV. 543.
Brahms: 4. e-moll szimfónia op. 98.

Vezényel: Kovács János


Schubert: Rosamunde – 3 részlet az azonos című színdarab kísérőzenéjéből

Bár Schubert (1797-1828) az opera területén kevésbé volt sikeres, a színpadi művekhez írott kísérőzenéi értékeit a kritikusok elismerték. Ezek közül napjainkban legtöbbször a Rosamunde, Ciprus királynője című Helmina von Chézy-színműhöz írott kísérőzene szerepel a koncerttermek programkínálatában, ennek három tételét hallhatjuk a mai este első műsorszámaként.

Mozart: Esz-dúr szimfónia KV. 543.

Az 1788-ban keletkezett, de a zeneszerző életében bemutatásra nem került alkotás Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) utolsó három szimfóniája közül való. Az utolsó évek keserűsége ellenére életörömmel, derűvel van tele. Érdekesség, hogy Mozart ebben a művében klarinétokat használ oboák helyett. A lassú, ünnepélyes bevezető erejével, skálameneteivel szinte démoni hatású. A szonátaszerkezetű I. tételben a hangszercsoportok mesteri kezelésével köszön vissza a példaképtől, Johann Christian Bachtól elsajátított “éneklő allegro” stílus, és jellemző a bevezetőből már megismert skálamenetek alkalmazása.  A kamarazenei hatású lassú tétel gyengéd, bensőséges világát az áttört hangszerelés teszi átszellemültté. A III. tétel egy feszes, táncos menüett, igazi örömzene. A trió idillikus fúvós dallamai lágyan, boldogságot kifejezőn szólnak. A Haydn munkásságát idéző befejező tétel sziporkázóan izgalmas, vidámsággal, humoros váltásokkal, nagyszerű lendülettel, zárásként igazi ünnepléssel.

Brahms: 4. e-moll szimfónia

Johannes Brahms (1833-1897) utolsó szimfóniáját Hans von Bülow mutatta be 1885-ben. A komoly, helyenként komor hangulatú alkotás első tételéből (Allegro non troppo) a csendes mélabútól a hősi szenvedélyességig sokféle érzés hallható ki. A második tételben (Andante moderato) a szép fúvósmotívumot a gordonkák által megszólaltatott férfias pátoszú dallam követi, a két téma váltakozására épül a tétel. A robbanásszerűen induló harmadik tétel (Allegro giocoso) harsányabb hangvételét, makacs ritmusismétlődéseit lehajló dallamívek oldják fel, majd ismét visszatér a szenvedélyesebb rész. A zenetörténeti távlatokat is megidéző, passacaglia-formában megírt záró tétel (Allegro energico e passionato) káprázatos ötletgazdagsággal foglalja össze a variációként megkomponált zenei anyagot.

Részletek

Dátum:
2019.09.26
Időpont:
19:00-21:00
Összeg:
3200 Ft
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

Bartók Terem
Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+3694314472
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest