Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Harmónia bérlet 5. előadás

2020.01.17 | 19:00-21:00

3200 Ft

Bernstein & Gershwin – „Egy amerikai Szombathelyen”

Bernstein: Három tánc az „On the town” című musical-ből
Gershwin: F-dúr zongoraverseny
Bates: Sea-blue circuitry
Gershwin: Egy amerikai Párizsban

Közreműködik: Kiss Mártonzongora
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Thomas Kornél


Figyelem, dátumváltozás!


Bernstein: Három tánc az „On the town” című musical-ből

Leonard Bernstein (1918-1990) Adolphe Green-nel közösen dolgozott első musicalén, melynek bemutatóját 1944. december 28-án tartották. A Fancy Free balett sikere után döntöttek a balett zenei anyagának átdolgozásáról, s lett a mű címe „A városban”. A mű sikere elsősorban abban rejlett, hogy az alkotók jól megérezték: a háborús évek amerikai közönsége könnyed kikapcsolódásra vágyott, nem feszült, szorongató színpadi művekre. A darab óriási sikert aratott. Az MGM stúdió már a bemutató előtt megvette  a megfilmesítés jogát, a film 1949-ben készült el. Egy év alatt Bernstein egész Amerikában ismert művész lett.

Gershwin: F-dúr zongoraverseny

George Gershwin (1898-1937) orosz származású, amerikai zeneszerző. Bár elsősorban jazzmuzsikus volt, mégis komolyzenei munkássága tette világhírűvé. Ő volt az első zeneszerző, aki a jazzt bevitte a komolyzenébe, ezáltal teljesen új hangzást adott a szimfonikus zenekarnak.  A zongoraverseny a blues, a ragtime, a big-band hangzás klasszikus zenei apoteózisa. Hangszerelésének és motívumainak változatossága, dallamainak kellemes simulékonysága – különösen a második, lassú tételben – eleve kedvenccé teheti e concertót bármely kor közönsége körében. A téma variációi újra meg újra visszatérnek, keverednek, ám sohasem pontosan a már megismert alakjukban. Így teremtve meg a jellegzetesen amerikai hangulatot. A mű bemutatója 1925-ben volt.

Bates: Sea-blue circuitry

A fiatal amerikai zeneszerző Mason Bates (1977- ) műve a hangverseny egyik különleges darabja. A jazz elemekkel, repetatív, apró motívumokkal, minimal art elemekkel, nagyon izgalmas hangszereléssel megkomponált friss alkotás 2010-ben íródott. Tételei: I. Circuits, II. Marine Snow, III. Gigawatt Greyhound.

Gershwin: Egy amerikai Párizsban

Gershwin Egy amerikai Párizsban című szimfonikus művét 1928-ban mutatták be. Az 1920-as évek világvárosának hangulatát tükröző darab egy párizsi tartózkodás során íródott. A zene tulajdonképpen három tételesnek számít, a tételeket azonban szünet nélkül (attacca) kell játszani.  A New York-i premieren az élethűség kedvéért egy Párizsból hozott autódudát is megszólaltattak. A mű alapján 1951-ben nagysikerű zenés film is készült Gene Kelly és Leslie Caron főszereplésével.

Részletek

Dátum:
2020.01.17
Időpont:
19:00-21:00
Összeg:
3200 Ft
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

Bartók Terem
Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+3694314472
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest