Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Húsvéti hangverseny Kovács Jánossal és a Nemzeti Énekkarral

április 6. | 19:00-22:00

4500 Ft

Húsvéti hangverseny – A Petró János bérlet 7. hangversenye

A Petró János bérlet 7. hangversenyére kerül sor április 6-án, csütörtökön a Bartók Teremben. Vezényel Kovács János.

Műsor:

Rossini: Stabat Mater

Szólisták: Kriszta Kinga, Mester Viktória, Boncsér Gergely, Palerdi András énekművészek
Közreműködik: Nemzeti Énekkar 

Vezényel: Kovács János

Helyszín: Bartók Terem

Gioachino Rossini (1792–1868) a Stabat Mater szekvencia hagyományos szerkezetén alapuló művét pályafutása végén komponálta, miután visszavonult az operaszerzéstől. A Stabat Mater egyike a legismertebb középkori énekeknek, a mű szerzőjének legtöbben Jacopone da Todit, a középkorban élt olasz szerzetest tartják.

A mű siralomének, ami a fájdalmas anyáról (Mater dolorosa), Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmáról íródott. Rossini Fernandez Valera, madridi érsek felkérésére komponálta meg művét, ám csak hosszas rábeszélést követően vállalta el a megbízatást. Ugyanis gyerekkora óta ismerte és nagyra tartotta a Pergolesi-féle Stabat Matert, ezért szerette volna elkerülni az összehasonlítgatást. Bár a művet sokan túlságosan színpadiasnak találják, és ellentmondást éreznek a szöveg tartalma és a muzsika világiassága, teatralitása között, Heinrich Heine szerint „Rossini zenéjének örök lágyságát és derűs báját soha senki nem érheti utol”. A Journal des Débats újságírója pedig Haydn: A Teremtés című oratóriumával azonos értékűnek tartotta.

Az áriák közül több szerepel önálló előadásban is énekes szólisták műsorán. A gyönyörű áriák, szólista tételek mellett kiemelkedő szépségű a kvartett. A kórus önálló tétele egészen megdöbbentő mélységes hatásával fejezi ki a túlvilági dicsőséget. A befejező Amen tétel hevülete, virtuóz fúgája elementáris erővel ábrázolja e drámai mű felszabadító üdvösségét.

Részletek

Dátum:
április 6.
Időpont:
19:00-22:00
Összeg:
4500 Ft
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

Bartók Terem
Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+3694314472
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest