Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Schubert és Beethoven est Zalaegerszegen

2023.05.06 | 19:00-22:00

4000Ft

Kelemen Barnabás és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje Zalaegerszegen

Május 6-án, szombaton, 19 órakor a zalaegerszegi Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben lép fel a Savaria Szimfonikus Zenekar. Vezényel és szólót játszik Kelemen Barnabás hegedűművész.

Műsor:

Schubert: Nyitány olasz stílusban D. 590
Beethoven: F-dúr románc Nr. 2. Op. 50
Schubert: A-dúr rondó D. 438
Beethoven: G-dúr románc Nr. 1. Op. 40
Schubert: V. B-dúr szimfónia D. 485

Vezényel és szólót játszik: Kelemen Barnabás hegedűművész

Helyszín:  Városi Hangverseny-és Kiállítóterem, Zalaegerszeg

Belépő: 4000 Ft (Egerszeg Kártya kedvezmény érvényesíthető)
Jegyek vásárolhatók a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben, az Art Moziban és a Keresztury Dezső VMK-ban, valamint a fenti zöld gombra kattintva.

Az elhangzó művekről:

Franz Schubert nyitánya (Nyitány olasz stílusban D. 590) a lassú bevezető után játékos, hangulatos karakterváltásokkal sokszor kamarazenei hatásokkal hangszeres párbeszédekkel, majd friss, ünnepi fináléjával a koncert kedvelt nyitódarabja lesz!

Ludwig von Beethoven F-dúr románca 1798 körül keletkezhetett. Egyszerű rondóformában íródott, lírai hangvételű darab.

A szünet előtti utolsó Schubert-műben, az 1816-ban íródott A-dúr rondó D. 438 -ban a szóló hegedűt vonószenekar kíséri. A nagyjából kortárs Adagio és Rondo F-dúr koncerthez hasonlóan ez a mű is egy concertante darab, amelynek célja a hegedűszólista képességeinek kiemelése.

Beethoven G-dúr románca egyszerű, megindító stílusú darab, teljesen mentes mindenféle manírtól. Dallama tetszetős, természetes. A mű rondótémáját, annak kíséretével együtt a hegedű önállóan intonálja, s a téma mindkét felét rögtön megismétli a zenekar. Ezt a témát a szólista minden visszatérésekor másképp játssza: először a kíséret válik mozgalmasabbá, a téma utolsó megjelenésekor a dallamot a szólóhegedűn halljuk díszítve-variálva.

Schubert egyetlen szimfóniája (V. B-dúr szimfónia D. 485), melynek hangszerelése nem tartalmaz klarinétokat, trombitákat vagy üstdobokat, csak tizenhárom évvel a zeneszerző halála után került bemutatásra. Bája, szeretettől áradó játékos dallamai, a fúvós szólamok párbeszédei, rejtett, de kikandikáló huncut motívumai, a tételek egyre erősödő, dúsuló, markánsabb megjelenései, s a finálé felszabadult kitárulkozása elbűvölik a hallgatót.

Részletek

Dátum:
2023.05.06
Időpont:
19:00-22:00
Összeg:
4000Ft
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem – Zalaegerszeg
Ady E. u. 14.
Zalaegerszeg, Zala 8900 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36 92 599 337

Pin It on Pinterest