Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pillangókisasszony

2021.06.12 | 19:00-22:00

1500 Ft

PILLANGÓKISASSZONY

Puccini: Pillangókisasszony

Stream-élő, online közvetítés

Vezényel: Kovács János

Rendező: Hábetler András


Közreműködők:
Cso-cso-szán- Kriszta Kinga
Pinkerton- László Boldizsár
Sharpless- Káldi Kiss András
Szuzuki- Busa Gabriella
Goro- Kiss Tivadar
Bonzo- Egri Sándor
Császári biztos- Rácz István
Kate- Simon Krisztina
és a Magyar Állami Operaház Kórusa

A japán kultúra a 19. század második felében nagy népszerűségre tett szert az európai művészet köreiben. A számos, misztikusnak tűnő tradíciója, az európai szemlélet számára szokatlan társadalmi berendezkedése írók és zeneszerzők fantáziáját egyaránt megmozgatta.

1900-as londoni tartózkodása idején Giacomo Puccini megtekintette David Belasco Madama Butterfly című egyfelvonásos színművének előadását. A darabot olyannyira szívbemarkolónak találta, hogy rögvest megkérte kiadóját, Ricordit az elkészítendő librettó jogi vonzatainak rendezésére. 1901 elején meg is kezdődhetett a munka, melyet Puccini kedvenc librettistáival, Luigi Illicával és Giuseppe Giacosával végezhetett. Szenvedélyesen zajlott a munka, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Illica el is utazott Nagasakiba a helyszínen gazdagítva tapasztalatait a japán kultúráról, Puccini pedig a japán zenét tanulmányozta hasonló elhivatottsággal. Az opera első előadása azonban mindezek ellenére csúfos kudarcba fulladt. A lényegesen átdolgozott verzió bresciai előadása volt az, mely 1904. május 28-án elhozta a megérdemelt és máig tartó sikert az alkotóknak.

Az opera szívszorító történetében két, egymástól fényévnyi messzeségben elhelyezkedő kultúra szimbolizálja az ártatlanságot és az érzéketlenséget; a feltétel nélküli bizalom és az önző léhaság tragikus találkozását jelenítik meg. Mindezt persze korántsem didaktikus tanmeseként formálták meg a Madama Butterfly alkotói. A morális korlátokat nem ismerő, a japán lányt játékfeleségként használó dúsgazdag Pinkerton és az amerikai tisztben a végsőkig megbízó és hozzá haláláig hűséges Cso-cso-szán nyomasztó történetének fojtogató atmoszféráját a lélekemelő melódiák, a Puccinire jellemző árnyalt, lágy zenekari színek elvonatkoztatják a valóságtól és a művészet katartikus régióiba emelik.

 

 

 

 

Részletek

Dátum:
2021.06.12
Időpont:
19:00-22:00
Összeg:
1500 Ft
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
Honlap:
sso.hu

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

AGORA – Művelődési és Sportház
Március 15 tér 5.
Szombathely, Vas 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36 (94) 312 666
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest