Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szimfónia bérlet 6. előadás

2021.03.12 | 19:00-21:30

A VIRTUÓZOK SZTÁRJA, KELEMEN GÁSPÁR ÉS CSER ÁDÁM, KARMESTER

Smetana: Cseh erdőkön és mezőkön
Wieniawski: d-moll hegedűverseny
Dvořák: VII. szimfónia

Közreműködik:
Kelemen Gáspár- hegedű

Vezényel: Cser Ádám

Előadásunk elmarad!


ELŐADÁSUNK ELMARAD!

A járványügyi helyzet miatt a 2021. március 12-én (pénteken) 19 órakor tartandó Szimfónia bérletünk 6. előadása elmarad.
Előadásunkat bepótoljuk!
Megértésüket köszönjük!

Cseh és lengyel romantikus alkotások hangzanak el a Szimfónia bérlet 6. koncertjén.      Bedřich Smetana (1824–1884) talán legnépszerűbb kompozíciója a Moldva, mely a zeneszerző 1879-ben keletkezett Hazám című ciklusának második darabja. Ezúttal a sorozat kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas negyedik darabja csendül fel, mely a Cseh erdőkön és mezőkön címet viseli. A műben a cseh táj fenséges hangulatának megéneklése mellett a falusi mulatságok vidámságát is megörökítette az ekkoriban már teljesen süketséggel élő zeneszerző.

A 2016-os Virtuózokból közismertté vált ifjú hegedűművész, Kelemen Gáspár ugyan még alig múlt tíz éves, mégis számos hazai és nemzetközi elismerést tudhat magáénak. 2015-ben a Szicíliában megrendezett Gianluca Campochiaro Nemzetközi Zenei Versenyen nyert első helyezést, 2019-ben a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját kapta meg. Lehengerlő muzikalitását és briliáns virtuozitását ezúttal Henryk Wieniawski (1835–1880) ízig-vérig romantikus d-moll hegedűversenyében csodálhatja meg a közönség.

A koncert lezárásaként Antonín Dvořák VII. szimfóniája Smetana művéhez hasonlóan a cseh lélek hangjait szólaltatja meg. 1884-ben Dvořákot a Londoni Filharmóniai Társaság választotta tiszteletbeli tagjává, ennek apropóján fogalmazódott meg a komponistában egy újabb szimfónia terve. Nem sokkal később egy vasúti pályaudvaron, Pestről hazaérkező cseh muzsikusok ihlették a szimfónia első témáját, melyet ekkor már a korabeli cseh politikai törekvések zenei kifejezéseként kívánt megalkotni a zeneszerző. Minden bizonnyal ez a mély személyesség és a belőle fakadó ihletettség is hozzájárult ahhoz, hogy a négytételes művet a zenetörténészek Dvořák legjobb alkotási között tartják számon.

Részletek

Dátum:
2021.03.12
Időpont:
19:00-21:30
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Szervező

Savaria Szimfonikus Zenekar
Telefon:
+36 (94) 314 472
E-mail:
info@sso.hu
View Szervező Website

Helyszín

Bartók Terem
Rákóczi u.3.
Szombathely, Vas megye 9700 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+3694314472
View Helyszín Website

Pin It on Pinterest