Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Vendégszereplés Laxenburgban 1.

2016.10.21 | 21:30-23:30

Vendégszereplés Laxenburgban

Savaria Szimfonikus Zenekar

L. van Beethoven: Coriolan – nyitány, op.62
F. Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op.64
Vezényel: Stephan Koncz és közreműködik Christoph Koncz /hegedű/

C. Saint-Saëns: a-moll csellóverseny, No.1, op. 33
L. van Beethoven: I. C-dúr szimfónia, op. 21
Vezényel: Christoph Koncz és közreműködik: Stephan Koncz /cselló/

A c-moll művek Ludwig van Beethoven életművében sajátos csoportot alkotnak: ide tartozik például az op. 1. zongoratriók harmadik darabja, az 5. („Sors”) szimfónia, vagy az op. 111. zongoraszonáta. Ebbe a sorba illeszkedik a Coriolan című Collin-tragédiához írt c-moll nyitány is, mely a legendás római hadvezér alakját örökíti meg.

Ha létezik sláger kategória a klasszikus hegedűversenyek között, akkor Felix Mendelssohn e-moll versenyműve minden bizonnyal ebbe tartozik. A nyitótétel romantikusan áradó dallamossága, a lírai második tétel és a vidám, rondóformájú finálé igazi jutalomjáték a szólistának és zenekarnak egyaránt. Ezen az estén a szólista Christoph Koncz lesz.

Camille Saint-Saëns Csellóversenye a műfaj etalonjának számít. Már a korai recenziók is kiemelték a hangszerelés professzionalizmusát, mely a szólóhangszernek minden regiszterben biztosítja a „hallhatóságot”. A szólista, egyben az est karmestere: Stephan Koncz.

Haydn londoni szimfóniáinak hatására Beethoven maga is nekilátott egy C-dúr szimfónia megírásának. Kísérlete eredménytelennek bizonyult. Néhány évvel később ismét próbára tette magát, ezúttal sikerrel: 1. (C-dúr) szimfóniája bemutatójára 1800. április 2-án a bécsi Burgtheaterben került sor, az első olyan koncerten, melyet a zeneszerző önmaga javára szervezett.

KonczBrothers_DSC01388_1024x923

Részletek

Dátum:
2016.10.21
Időpont:
21:30-23:30
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Helyszín

Schlosstheater Laxenburg
Altes Schloß 1
Laxenburg, 2361 Ausztria
+ Google Térkép

Pin It on Pinterest