Karácsonyi koncert briliáns hangokkal, zenészbúcsúztatással és kétzongorás versenyművel

Karácsonyi koncert briliáns hangokkal, zenészbúcsúztatással és kétzongorás versenyművel

Feledhetetlen hangversennyel búcsúzott az évtől a Savaria Szimfonikus Zenekar – Mozart és Respighi műveiből összeállított karácsonyi hangversennyel búcsúzott a Savaria Szimfonikus Zenekar az idei évtől. A lélekemelő repertoár mellett remény- és örömteli volt látni, hogy megtelt az AGORA-MSH, hogy újra a zene ünnepévé emelte közönség és zenekar, kórus és szólisták ezt a csodálatos alkalmat! A zene ünnepévé, amin elbúcsúztatták a 35 éve zenekart szolgáló egykori szólamvezetőt, az Év Zenekari Művészét, Sz. Szalai Mária fuvolaművészt. További boldog, zenélésben is aktív éveket kívánunk Máriának! A fantasztikus este különlegességét a szólisták adták: először játszott együtt a zenekarral Kiss Barna igazgató és Vajda Gergely vezető karmester fia, Kiss Márton és Vajda Vince. Parádés énekhangokból is bőséggel kaptunk az estén Bódi Zsófia, Molnár Anna, Bartos Barna (ének) és a VoiceStation kórus jóvoltából. A zenekart Vajda Gergely vezényelte.

A karácsonyi koncert mindig különleges élmény. Szólnak ismerős és meglepetészenék, ajándékoznak zenei szépségekkel, a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeivel.

A varázsfuvola opera nyitánya kedves bevezetés, idézte egy régi, esőnapos Sportházas előadás kezdetét, emlékeztetett a kottákat megvilágító, zenekari árkos fényekre, közben gyönyörködtetett a jelen előadás szépségével.

Majd következett az est meghitt pillanata, Sz. Szalai Mária fuvolaművésznő ünneplése, aki több mint három évtizeden keresztül ajándékozott meg bennünket játékával, kedves, mindig mosolygó, szeretett személyiségével. Szép karácsonyi szeretet-koncerten köszönt el tőle a zenekar, Kiss Barna igazgató megindító szavaival és szép ajándékával!

Tovább folytatódott a családias hangulat, két család fiatal művészei következtek. A Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára K.365 megszólaltatása felemelő zenei élmény volt a közönség számára, ritkán hallhatunk kétzongorás versenyművet, ily két fiatal – Kiss Márton és Vajda Vince – érett művészetével. Virtuóz játékuk, átélt, kifejező muzsikálásuk, egymásra figyelésük, a zene lírai részeinek érzékeny, finom hangzású megszólaltatásai büszkeséggel tölthették el a szülőket, s a közönséget is! Csak fokozta a meglepetést, mikor Vajda Vince kerek évfordulót ünneplő, a közönség sorai közt helyet foglaló édesanyját köszöntötte a ráadás darabbal. Az ismét Kiss Mártonnal közösen előadott  Rachmaninov: 2. szvit két zongorára című gyönyörű művével.

Szünet után, az Ancient Airs and Dances Nr.3 című Respighi-mű újabb meglepetés ajándék volt a vonószenekarral. Az eredetileg lantra írt dalok Respighi zenéjében pasztorális szépségekkel, dúsan szóló mély regiszterekkel, fényesen csillogó, magas vonósállásokkal, gazdag érzelmi kitárulkozással szóltak a tánctételekben. S meglepő volt, hogy éppen a záró műsorszám előtt kivonult a zenekar!

Csak az ütős, fafúvós és zongorista előadók jöttek vissza! De amit hallhattunk tőlük, az volt az est igazi csúcspontja! A kis létszámú VoiceStation kórus /kórusvezető: Pejtsik Panna/ profizmusa, énekhangzása, szólamarányai, dúsan hangzó tömör hangzásai ámulattal töltöttek el mindannyiunkat. A karácsony csodáját dicsérő himnusz, a fenségesen szóló kórustételek váltakoztak: az angyal /Bódi Zsófia szoprán/, Mária /Molnár Anna mezzo/ és a pásztor /Bartos Barna tenor/ gyönyörű énekével. Mindhármuk hangjának lírai szépsége, megindítóan átélt muzsikálásuk érzékenysége, kimagaslóan művészi, érett, kifejezőkészsége bizonyára fülünkben cseng majd szenteste!

Látva Vajda Gergely vezető karmester nagy íveket összefogó, boldogságot sugárzó vezénylését, az egész este során érezhettük, élvezhettük e közös muzsikálás gyönyörűségét. Köszönjük a sokszínű műsorválasztást, az előadók ily szép, karácsonyi zenei ajándékát! Kívánunk mindnyájuknak Áldott Karácsonyi Ünnepeket, az új évre is gyönyörű koncerteket! S mielőbb újra – szeretett Bartók Teremünkben! /Horváth Imre írása nyomán/

Karácsonyi hangverseny – Savaria bérlet 3. ea.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 11 =

Hasonló bejegyzések

Pin It on Pinterest