Meseopera paragváris gyerekkórussal – Jancsi és Juliska Sportházban

Meseopera paragváris gyerekkórussal – Jancsi és Juliska Sportházban
December 19-én láthatta a közönség a Sportházban Engelbert Humperdinck: Jancsi és Juliska című meseoperáját, amiben a Magyar Állami Operaház énekművészei mellett a Paragvári Általános Iskola kórusa is közreműködött. A Savaria Szimfonikus Zenekart Vajda Gergely vezényelte.

A Savaria Szimfonikus Zenekar december 19-én bemutatott meseoperája igazi családi szórakozást kínált. Humperdinck főműve, a Jancsi és Juliska 1893-as bemutatása óta világszerte a karácsonyi repertoár közkedvelt darabja, amelyet sokan a Wagner utáni romantika egyik legszebb és legizgalmasabb művének tartanak. Az AGORA-MSH-ban megrendezésre kerülő darabban közreműködtek a Magyar Állami Operaház énekművészei, valamint a Paragvári Utcai Általános Iskola Kórusa. Vezényelt Vajda Gergely.

Humperdinck 1890-ben egy rövid zenés játékot, dalsorozatot komponált testvére kérésére, aki ezzel kívánta gyermekeivel közösen meglepni férjét születésnapja alkalmából. Humperdinck később daljátékká (Singspiel) bővítette a darabot, ebben már szerepelt az Álom-pantomim. 1893-ban wagneri értelemben átkomponált operává fejlesztette, melyhez újra kellett írni a librettót. Ezt a változatot természetesen már nem szűk családi körben mutatták be, hanem a Weimari Udvari Színházban.

Az opera első jelenete egy kicsiny, szegényesen bútorozott házikóban játszódik. A szoba hátsó falán egy pici ablakon keresztül a varázslatos erdőre nyílik kilátás. Az erdőre, mely egyszerre hívogató és ellenséges, az erdőre, melyet akár az opera egyik főszereplőjének is tekinthetünk. Az opera második felvonásának végén a gyümölcsöt szedő gyerekeket az erdőben éri az este. Megjelenik álommanó és eléneklik az esti imát: „Amikor álomra hajtom fejem, tizennégy angyal vigyáz rám…” Békésen elszunnyadnak és álmukban tizennégy angyal ereszkedik le hozzájuk.

/Forrás: filharmonikusok.hu/

Szöveg és fotók: Büki László / Savaria Szimfonikus Zenekar

Meseopera paragváris gyerekkórussal – Jancsi és Juliska Sportházban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × egy =

Hasonló bejegyzések

Pin It on Pinterest